Hamas'tan İntifada Çağrısı

Hamas'tan İntifada Çağrısı

Hamas, işgale karşı direniş ve İntifada cephesinin genişletilmesi çağrısı yaptı

Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Filistinlilere İsrail'e karşı direniş ve İntifada cephesinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.
Meşal, Hamas'ın 28. kuruluş yıl dönümü nedeniyle yayınlanan video kaydında, "Art arda göreve gelen en kötü düşman hükümetlerinin gölgesinde, istikrarsız bir bölgede, Filistin ve diğer halkların acılarının göz ardı edildiği, çıkar ve güç dilinin hakim olduğu çelişkili, karmaşık uluslararası politikanın izlendiği bir zamanda işgalle çetin bir çatışma içerisindeyiz" ifadesini kullandı. 
Yaşanan gelişmelerin büyük bir sorumluluk gerektirdiğini vurgulayan Meşal, "İşgal gücüne karşı direniş ve İntifada güçlendirilmeli. Düşman, Filistin halkına karşı işlediği suçlardan geri adım atmaya ve topraklarımızdan çıkmaya zorlanmalı" çağrısında bulundu. 
İsrail ile mücadelenin, tüm Filistinli tarafların katılımını gerekli kıldığına dikkati çeken Meşal, Filistin halkı arasındaki birlik ve beraberliğin pratiğe geçirilmesini ve bölünmenin son bulmasını istedi. 
Bu arada Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde de sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yayımladığı kutlama mesajında, "Direniş, İsrail işgalinden kurtuluş ve Filistin'in özgürlüğü için tek yoldur" ifadesine yer verdi.  
Mesajda, Kassam Tugaylarının "başkenti Kudüs olan Filistin devletinin özgürleştirilmesi, Filistinli mültecilerin dönüş hakkı, İsrail hapishanelerindeki esirlerin salıverilmesi" gibi değerler üzerinde pazarlığı asla kabul etmediği vurgulandı. 
HAMAS'IN KURULUŞU
Hamas Hareketi, başta Şeyh Ahmed Yasin olmak üzere Filistin'deki Müslüman Kardeşlerin liderleri tarafından 14 Aralık 1987 yılında kuruldu. Askeri gücündeki artıştan sonra örgüt, 1992 yılında İzzeddin el-Kassam Tugayları adıyla silahlı bir direniş kanadı oluşturdu.     
Hamas, 2006 yılında Filistin parlamento seçimlerini oy çoğunluğuyla kazanıp iktidara gelmiş ve İsmail Heniyye başkanlığında hükümeti kurmuştu. Fetih Hareketi bunun ardından siyaset sahnesini Hamas ile paylaşmak zorunda kaldı. Fetih'in tepkisinin yanı sıra ABD, AB ve İsrail seçim sonuçlarını tanımadı.
İsrail, Hamas'ın 2006 yılındaki seçimlerden başarıyla çıkmasının ardından, Gazze'ye abluka uygulamaya başlamış, gıda ve inşaat malzemeleri girişine kısıtlama getirmişti. İsrail'in, Gazze'ye yönelik ablukası uluslararası tepkilere rağmen 9 yıldır aralıksız devam ediyor.
Uzun yıllar süren anlaşmazlığın ardından Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan 2014'te milli mutabakata varılmış ve bu çerçevede 2 Haziran’da Rami el-Hamdallah başkanlığında "Uzlaşı Hükümeti" kurulmuştu.
Hamas, her yıl 14 Aralık'ta kuruluş yıl dönümünü kutluyor.