" Hamas'ın Gazze Vilayetlerinde Belediye Seçimleri Düzenleme Çağrısından Sonra Sırada Ne Var ? "

" Hamas'ın Gazze Vilayetlerinde Belediye Seçimleri Düzenleme Çağrısından Sonra Sırada Ne Var ? "

Filistin Enfermasyon Merkezi Yazarı Majed Zebda Gazze'nin ve Filistin Çevresinde Yaşanan Son Siyasi Gelişmelerle İlgili Bir Yazı Kaleme Aldı.

TERCÜME HABER /TEVHİDHABER

Hamas Hareketi'nin Pazartesi günü Gazze'de düzenlediği, Filistin sokaklarındaki aktif Filistin güçlerinin temsilcilerinin, siyasi, toplumsal, entelektüel ve medya yetkilileri ile elitlerin katılımıyla seslerini yükselttikleri genişletilmiş istişare toplantısı Gazze Şeridi'nde Merkez Seçim Komisyonu'nun gözetiminde yerel seçimlerin yapılmasını talep etmek, Filistin halkının sesini duyurmak için önemli bir adımdır. Halk, geçtiğimiz yıllarda sürekli olarak, Filistin genel seçimlerinin Filistin birliğini yeniden tesis etmek ve bölünmüşlüğü sona erdirmek için bir geçit olarak yapılmasını talep etti .

Yasama Konseyi Başkanlığı, Filistinli gruplar, ulusal figürler ve Gazze'deki toplum kurumları Hamas'ın yerel seçimler düzenleme çağrısını memnuniyetle karşıladı. Bu, Filistin medyası tarafından yayınlanan ve Hamas'ın çağrısının Filistin halkının arzusuyla ve Filistinli elitlerin barışçıl barışın yeniden sağlanmasına yönelik ilk adım olarak yerel seçimlerin yapılmasının önemine olan inancıyla aynı çizgide olduğunu teyit eden bir basın açıklamasında duyuruldu. Ayrıca, Filistin halkının çoğunluğunu temsil eden ve siyasi parçalanma durumunu sona erdiren kapsamlı bir ulusal vizyon geliştirme yeteneğine sahip genç bir liderlik üretecek anayasal ve yasal bir araç olarak oy sandığı üzerinde anlaşmanın bir yolu olduğuna inanıyorlar.

Gazze'deki Hükümet Eylem Komitesi'nin Gazze vilayetlerinde yerel seçimlerin yapılmasını kolaylaştırmaya istekli ve tam hazır olduğunu teyit etme acelesi ve Merkez Seçim Komisyonu İcra Direktörü Hisham Kaheel'in hazır olduğunu açıklaması Komisyonun her an seçime gitmesi, seçim sürecini engelleyebilecek her türlü engelin aşılması yönünde gerçek bir arzunun göstergesi Aynı zamanda, ulusal bir uzlaşma durumunu ve Gazze Şeridi'ne yerel seçimler kapısından geçerek demokratik yaşamın dönüşüne aktif olarak katılma arzusunu ifade ediyor.

Hamas'ın yerel seçim çağrısı, önceki seçim çağrılarından ve Filistin'in tüm egemen ve hizmet kurumlarında siyasi bir ortaklık bulma konusundaki hevesinden çok uzak değil. Filistin Yasama Konseyi'nde halen sandalyelerin çoğunluğuna sahip olan ve 2007'den beri Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas Hareketi, her zaman genel seçimlerin yapılması gerekliliği çağrısını yaptı. Nisan 2014'te genel Filistin seçimlerinin yapılmasını öngören Şati anlaşması kapsamında İsmail Haniye hükümetini gönüllü olarak teslim etmek için inisiyatif aldı.

Bugün, bu açık çağrılardan ve herkesin seçim sürecine katılmaya istekli olmasından sonra tapunun PA başkanlığında olduğunu görüyoruz, çünkü artık fırsatı değerlendirmek ve Hamas'ın çağrısına cevap vermek ve gecikmemek için onun omuzlarına düşüyor. Özellikle İsmail Haniyeh'in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Ankara'da Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmenin ardından yerel seçim kararının verilmesi. Ayrıca Hamas'ın, Abbas'ın Mısır'daki El Alamein toplantısına katılma davetine, genel sekreterler toplantısına davetin Cenin olaylarından ve kamp sakinlerinin görevden alınmasından sonra Abbas'ın imajını iyileştirmeyi amaçladığını bilmesine rağmen yanıt vermekte geçikti Fetih heyeti ayrıca , kamp şehitleri için düzenlenen cenaze törenlerine katılmalarını engelliyor.

Hamas'ın açık seçim çağrısına ve bu Filistin güçleri ve seçkinleri tarafından büyük memnuniyetle karşılanmasına rağmen, El Fetih Hareketi'nin parçalanmışlığı ve popülaritesinin azalması ışığında Filistin Yönetimi Başkanı'nın Hamas'ın çağrısına ne ölçüde yanıt vereceği konusunda büyük şüpheler var. Filistin sokağında ve Batı Şeria valiliklerinde yapılan son yerel, sendika ve öğrenci seçimlerinde Batı Şeria'daki en büyük üniversitelerdeki belediye meclislerini, sendikaları ve öğrenci konseylerini kaybetmesi. Bu, Filistin güvenlik güçlerine yönelik artan halk öfkesine ve Nablus ve Cenin vilayetlerinde bölge sakinleri ile güvenlik güçleri arasında meydana gelen çatışmalar Fetih hareketini rahatsız ediyor

Öte yandan Filistin Yönetimi, Gazze'de yerel seçimlerin yapılmasının, Filistin halkının Gazze'de maruz kaldığı siyasi gerilimi kaçınılmaz olarak hafifleteceğinin farkında, çünkü kendisine Gazze halkına yönelik kuşatmayı yoğunlaştırmaya katılmakla ilgili birçok suçlama yöneltiliyor. Gazze'de yaşanan insani ve sosyal sorunların ağırlaşmasına katkıda bulunuyor. Bu, yetkilileri tarafından yapılan bazı kamuoyu açıklamalarıyla kanıtlandı, en önemlisi Ramallah Başbakanı ve El Fetih hareketinin lideri Muhammed Shtayyeh'in Mısır'ı PA'nın önlemlerini alevlendirmeyi amaçlayan önlemlerini azaltmayı bırakmaya çağıran ünlü açıklaması. Gazze'deki insani durum. Bu nedenle Filistin Yönetimi'nin başta yerel seçim kararı olmak üzere Filistin kamuoyundaki gergin durumu hafifletecek herhangi bir adım atmasını pek olası görmüyorum.

Sonuç olarak, Hamas liderlerini ve aktif Filistinli grupları yerel seçimlerin yapılması yönündeki tutumlarında ısrar etmeye çağırıyorum. PA liderliği işbirliği yapmaktan ve bu seçimleri kolaylaştırmaktan kaçınırsa, Filistin güçleri, ulusal figürler ve seçkinler, siyasi ortaklığın güçlendirilmesi, sorumluluk üstlenmeye toplu katılım ve belediyeleri ve yerel kurumları yönetebilecek kişilerin seçilmesiyle sonuçlanan iç yerel seçimler yapmayı kabul edebilirler. Gazze'deki Filistin vatandaşlarının ıstırabını hafifletmeye katkıda bulunan kaliteli belediye hizmetleri sunabilirler

Bu makale ilk olarak 15 Ağustos 2023'te Filistin Bilgi Merkezinde Arapça olarak yayınlanmıştır.