Hamaney’den Boykot Çağrısı

Hamaney’den Boykot Çağrısı

Gazze'de ateşkes çağrılarını reddeden İsrail üzerinde uluslararası baskı kurulması için çağrılar artıyor. Bolivya'nın dün diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından, bugün de İran'dan 'boykot' çağrısı geldi.

Ayetullah Ali Hamaney, Müslüman ülkeleri Gazze'deki bombardımana son vermesi için İsrail üzerinde baskı kurmaya çağırdı. Hamaney, İsrail'e petrol ve gıda ihracatına son verilmesi çağrısında bulundu.

İran devlet medyasında yayımlanan haberlere göre Hamaney, "Gazze'deki bombardıman derhal son bulmalı" diyerek "Siyonist rejime petrol ve gıda ihracatının yolu kesilmeli" ifadelerini kullandı.

BOLİVYA DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ KESMİŞTİ

İsrail'in 2.2 milyon kişinin abluka altında yaşadığı Gazze'de ateşkes çağrılarını reddetmesinin ardından dün Bolivya'dan çarpıcı bir açıklama gelmişti. Bolivya hükümeti, İsrail ordusunun Gazze'deki saldırganlığını ve orantısız adımlarını gerekçe göstererek İsrail'le diplomatik ilişkilerini askıya almıştı. İsrail Dışişleri Bakanlığı ise bu kararı "teröre ve İran'daki ayetullah rejimine kapitülasyon vermek" olarak niteleyip tepki gösterdi.

Bolivya'nın kararı ile eş zamanlı olarak komşuları Kolombiya ve Şili'nin de İsrail büyükelçilerini istişare için geri çağırması dikkat çekti. Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İsrail'in saldırılarını "Filistinlilerin katledilmesi" olarak niteledi. Brezilya Devlet Başkanı LuizInacioLula da Silva da geçen hafta, İsrail'i soykırımla suçlamıştı. (HABER MERKEZİ)