Göstericileri Öldüren Polise Hapis

Göstericileri Öldüren Polise Hapis

Mısır mahkemesi, geçtiğimiz yıl darbe karşıtı gösterilerde 36 Müslüman Kardeşler üyesi ve destekçisinin ölümünden sorumlu tutulan bir polisi 10 yıl hapse mahkum etti.

Mahkeme ayrıca üç polis yetkilisine de birer yıl hapis cezası verdi ve bu cezaları erteledi.
Geçtiğimiz yıl yaşanan olayda, bir polis aracına bindirilen 36 kişi, yoğun göz yaşartıcı gaz nedeniyle nefes darlığından yaşamını yitirmişti.
Mısır’da geçtiğimiz yıl gerçekleşen darbenin ardından darbe karşıtları ülke çapında gösteriler düzenlemiş ve bu gösterilere güvenlik güçlerinin şiddetli müdahalesi nedeniyle yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.
Ülkede darbe rejiminin başa geçmesinden bu yana göstericilere şiddet uygulayan güvenlik güçlerinin yargılanması ve ceza alması sık görülen bir durum değil.
DOSYA: MISIR'DA DARBE DÖNEMİ


Temmuz ayından bu yana darbe karşıtı gösterilere katıldıkları gerekçesiyle binlerce kişi ise tutuklandı.
Associated Press haber ajansının Mısır devlet kaynaklarına dayandırdığı habere göre ülkede gerçekleşen darbeden bu yana tutuklanan darbe karşıtlarının sayısı 16 bine ulaştı.
Tutuklanan kişiler arasında Müslüman Kardeşler grubunun üst ve orta seviye yöneticilerinden oluşan 3 bin kişi bulunuyor.
Darbeyle devrilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise hakkında açılan dört farklı davadan yargılanıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi üyesi 27 ülke, geçtiğimiz hafta yayınladıkları ortak bildiride Mısır güvenlik güçlerinin göstericilere karşı aşırı güç kullanmasını kınamıştı.
Bildiride hak ihlâlllerini gerçekleştirenlerin yargılanması çağrısı yapılmış, barışçıl gösterilere karşı izlenen sert tutum kınanmıştı.