Gerginliği Tırmandırcak Hamle !  Kareş Gaz Sahasında Gaz Çıkarma  Faliyetlerine Başlandı

Gerginliği Tırmandırcak Hamle ! Kareş Gaz Sahasında Gaz Çıkarma Faliyetlerine Başlandı

İsrail işgali, bugün platformdan deneysel çalışmaların başladığı bir zamanda, "Karesh" platformuna yönelik saldırı korkusu nedeniyle alarm seviyesini yükseltiyor.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

İsrail gazetesi Haaretz, İsrail'in "önümüzdeki günlerde kuzey sınırında Hizbullah ile bir çatışma olasılığı korkusuyla, bugün boru hattına gaz pompalanmasını incelemeye başlamasının arka planına karşı alarm seviyesini yükselttiğini" bildirdi.

Haaretz'in değerlendirmelerine göre, Lübnan ile işgal altındaki Filistin arasındaki deniz sınırlarının çizilmesi konusundaki müzakerelerde net bir ilerleme sağlanmadığı sürece, "iki taraf arasındaki kriz doruk noktasında yer alıyor

İsrail medyası, İsrail güvenlik kuruluşunun "gaz arama şirketine (Energean) gaz çıkarımının başlamasına hazırlık olarak Karish sahasındaki teftiş sürecinin son aşamasını tamamlama yetkisi verdiğini" bildirdi.

Gazete, siyasi bir kaynağın aktardığına göre, "İsrail, Hizbullah'ın deneyimin arka planına karşı platformu hedef almaya çalıştığı her senaryo için sahada hazırdır." dedi

Cumartesi günü, Savunma Bakanı Benny Gantz , "Hizbullah platforma saldırmaya çalışırsa, İsrail kendini kararlılıkla savunacaktır" dedi.

"İsrail"in "Lübnan ile iyi bir anlaşmaya" yakın olmasını umduğunu da sözlerine ekledi ve "anlaşmanın bölgesel istikrarı ilerlettiğini ve İran'ın Lübnan'daki etkisini azalttığını" iddia etti.

Eş zamanlı olarak Fransa Dışişleri Bakanlığı , Lübnan ile "İsrail" arasındaki deniz sınırlarını belirleyen bir anlaşmaya varmak için ABD arabuluculuğuna aktif olarak katıldığını duyurdu.

Perşembe günü, İsrail "kabine" Başbakan Yair Lapid, alternatif Başbakan Naftali Bennett ve Savunma Bakanı Benny Gantz'a kuzeyde bir tırmanış olması durumunda ek bir toplantı yapmadan kararlar alma yetkisi verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı