Filistin'li grupların ateşkes şartları belli oldu

Filistin'li grupların ateşkes şartları belli oldu

İsrail Gazze'de soykırım yapmaya devam ediyor, Filistin'li gruplar diplomasiden sonuç alma derdinde.Filistinli grupların ateşkes önerilerine Timetürk ulaştı

 ısır'ın başkenti Kahire'deki kapsamlı ateşkes görüşmelerine Filistin'den birçok isim katılıyor. ABD heyeti de görüşmelerde hazır bulunuyor.Görüşmelere Filistin'i temsilen Katar, Şam, Beyrut ve Mısır'dan farklı Filistinli gruplar katılıyor. Görüşmeler Kahire'deki bir otelde basına kapalı olarak gerçekleşiyor.

Filistin haber ajansına göre Filistin Yönetimi başkanı Mahmud Abbas, saldırıların derhal durdurulması ve Mısır’ın önerdiği ateşkesi kabul edilmesi çağrısında bulundu.

Filistinli grupların temsilcileri ateşkes görüşmeleri için Kahire'de..Gazeteci - Yazar İsmail Yaşa'nın belirttiğine göe  Doha'dan gelen Hamas heyetine İzzet El Rişk başkanlık ediyor. Hamas,İslami Cihad ve El Fetih yetkililerinden oluşan Filistinli gruplar ortak öneri ateşkesin sağlanması için şu önerileri dile getirdiler:

1-Ateşkesle İsrail askerleri Gazze'den çekilecek

2-srail ordusunun yeniden Gazze Şeridi'ne girmeyeceği, kara operasyonu ve suikastlar düzenlemeyeceği, evleri bombalamayacağı, Gazze Şeridi semalarında İsrail uçaklarının uçmayacağı garanti edilecek.

3-2012 anlaşması çerçevesinde abluka sona erdirilecek. 

4-Kapılar insan ve ticari malların girişine açılacak. Ekonomik ve mali kuşatma sona erdirilecek.

5-Batı Yaka ve Gazze Şeridi arasında geçiş özgürlüğü sağlanacak

6-Gazze Şeridi karasularında 12 mile kadar çalışma ve avlanma özgürlüğü olacak

7-Gazze Havaalanı açılacak

8-Gazze Limanı yeniden inşa edilecek

9-İsrail'in dayattığı ve Gazze Şeridi sınırları içinde bulunan "tampon bölge" uygulaması iptal edilecek

10-12 Haziran'dan sonra Batı Yaka'da Gözaltına alınanlar serbest bırakılacak. El konulan mallar sahiplerine iade edilecek. 

11-Uzlaşı hükümetinin Gazze'nin yeniden imarına başlaması ve gerekli malzemelerin, yakıtın, insani yardımların girişi sağlanacak. 

12-Gazze'nin yeniden imarı için gereken finansmanın ağlanması için Norveç başkanlığında, Avrupa ve Arap ülkelerinin, ABD, Japonya, Türkiye, Rusya ve İslam ülkelerinin katılacağı bir konferans düzenlenecek..