Filistin’in Yüzde 85’i İsrail İşgali Altında…

Filistin’in Yüzde 85’i İsrail İşgali Altında…

Filistin Merkezi İstatistik Kurumu, Toprak Günü’nün 44. yıldönümü dolaysıyla yaptığı açıklamada, işgal rejiminin 1948 yılından beri Filistin topraklarının yüzde 85’inden fazlasını işgal ettiğini duyurdu.

Filistin Merkezi İstatistik Kurumu, Toprak Günü’nün 44. yıldönümü dolaysıyla yaptığı açıklamada, işgal rejiminin 1948 yılından beri Filistin topraklarının yüzde 85’inden fazlasını işgal ettiğini duyurdu.

İsrailli yetkililer 30 mart gününde el Celil bölgesinde Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye elkoydular.

Bu cinayetin ardından Filistin halkı, açlık grevi ve protesto eylemlerine başladılar.

Filistinliler’in İsrail rejiminin işgal topraklarındaki gasıp girişimi, Filistinliler ile İsrail askerleri arasında şiddetli çatışmaların çıkmasına yol açtı. Bu çatışmalarda işgal askerleri 6 Filistinli’yi kurşunla hedef alarak şehit ederken binlerce Filistinli’yi de yaraladı.

Bu olay her sene 30 martta Toprak Günü’nde anılıyor. Filistinliler 30 mars şehitlerini her sene rahmetle anıp, İsrail karşıtı gösteri düzenliyorlar.

El Kudüs el Arabi gazetesinde yer alan habere göre, Filistin Merkezi İstatistik Kurumu yayınladığı bir raporda, 2018 yılının sonuna kadar Batı Yaka’da Siyonist yerleşkelerin sayısının 448’e ve Siyonist yerleşimcilerin sayısı da 671’e yükselmiş oldu.

Bu rapora göre, Batı Yaka’da yaşayan her yüz Filistinli’ye karşı 23 Siyonist yerleşimci ve Kudüs vilayetinde her yüz Filistinli’ye karşı 70 yerleşimci bulunuyor.

Raporda ayrıca, 2019 yılında Batı Yaka’da yerleşim faaliyetlerinin hızı şiddetli biçimde arttığı ve işgal rejimi bu bölgede 8 bin 457 yeni yerleşim birimi ve 13 Siyonist merkezinin inşasını onayladığı bildirildi.

Raporun devamında Filistin Merkezi İstatistik Kurumu, Siyonist rejimin tarihi Filistin topraklarının yüzden 85’inden fazlasını kendi kontrolüne geçirdiği, oysa 1948 yılının sonunda İngiliz manda yönetiminin son bulması ve Siyonist rejimin kurulduğu tarihte işgal rejim tarihi Filistin topraklarının sadece 6.2’ini işgali altında bulundurduğunu kaydetti.

Ayrıca, Batı Yaka topraklarının yüzde 18’i Siyonist rejim tarafından askeri üsler ve eğitim merkezleri  ve Batı Yaka’nın yüzde 10’undan fazlası da ırkçı duvarın  inşası için gasp etmiştir.

Bu rapora göre, Siyonist rejim 1967 senesinden beri, Filistin topraklarında 50 bin konutu tamamen ve 100 bin konutu da kısmen tahrip etmiş ve geçen 10 senede işgal altındaki Filistin topraklarında 110 binden fazla Filistinli’yi kendi evlerinden etmiştir.

Ayrıca 1948 senesinden beri Filistin içinde ve dışında şehit olan Filistinli sayısı 100 bine çıkmış bulunuyor. 2014 yılı, 2 bin 240 şehitle Filistinliler için en kanlı yıl olurken 2019 yılında da 29’u çocuk ve 9’u kadın olmak üzere 151 Filistinli şehit oldu.

2019 yılının sonu itibarıyla işgal rejiminin zindanlarındaki Filistinli esir sayısı da 5 bine yükselmiş oldu.

İşgal rejimi ayrıca 2019 yılında 889’u çocuk ve 128’i kadın olmak üzere 5 bin 500 Filistinli’yi gözaltına aldı.