Filistin için “Vicdan Mahkemesi” Kuruluyor

Filistin için “Vicdan Mahkemesi” Kuruluyor

23 Mart'ta İstanbul’da, Gazze’de yol açtığı yıkım nedeniyle İsrail’in yargılanacağı bir Vicdan Mahkemesi kuruluyor.

23 Mart'ta İstanbul’da, Gazze’de yol açtığı yıkım nedeniyle İsrail’in yargılanacağı bir Vicdan Mahkemesi kuruluyor. Filistin’e Özgürlük Platformu tarafından İstanbul’daki Taxim Hill Otel’de saat 10.00-17.30 arasında gerçekleştirilecek Vicdan Mahkemesi’nde çok sayıda çalışma grubu tarafından hazırlanan iddianameler sunulacak

Vicdan Mahkemesi
çağrı metni

Güney Afrika Cumhuriyeti 29 Aralık 2023’te Uluslararası Adalet Divanı’na (ICJ) İsrail Devleti’nin soykırım suçunu işlediğine dair ve derhal bu suçun önlenmesi için tedbirler alınması adına bir başvuruda bulundu. Bu davada İsrail aleyhinde dile getirilen gerçekleri, Gazze’de yaşanan dehşeti dinledik. Bu soykırım girişimine bir son verilmesi için Güney Afrika’nın başlattığı girişimin bir parçası ve devamcısı olarak, İsrail’in saldırılarını vicdanlarımızda yargılamak üzere elbirliğiyle bir Vicdan Mahkemesi girişimini başlatıyoruz. Netanyahu ve İsrail devletinin Gazze’de süren katliamda rol oynayan tüm sorumlularının suç çemberini ve Gazze’de yaşanan yıkımın tüm boyutlarını açığa çıkartmayı amaçlıyoruz. Güney Afrikalı kardeşlerimizin dünyaya sunduğu gerçekleri yıkıcı işgalin yeni kanıtlarını toparlayarak bizler de belgeleyeceğiz.

Gazze’de bebek ölümleri, Gazze’de kadınların ve yaşlıların öldürülmesi, Gazze’de ekolojik bir yıkımın ve tüm canlı yaşamının nefes almasının engellenmesi, yıkılan binalar, yok edilen tarihi doku, mimari eserler, canavarca saldırılan sanat, kadim kültürel zenginlik, yok sayılan hukuk, siyaset, yapılan işkenceler, öldürülen gazeteciler, uluslararası gözlemciler, imha edilen hastaneler, hastane enkazları altında can veren doktorlar, hemşireler, sağlık çalışanları, vurulan ambulanslar, gençlerin sığınıklardan başını çıkartmasına izin vermeyen aralıksız bombardımanlar, suyun kullanımının ve denize ulaşımın engellenmesi, şiirin, şarkıların, edebiyatın kökünün kazınmaya çalışılması, Filistin halkının kadim varlığına dair bütün belgelerin, bilgilerin, tapu sicillerinin, nüfus kayıtlarının ve bölge hafızasının tümüyle silinmesi… bu liste çok uzun. Tamamlanması imkânsız olsa da belgelenmesi bir zorunluluk. Çünkü yok edilmeye çalışılan, Filistin tarihi ve sosyal ilişkilerinin bütünü. İşte Vicdan Mahkemesi’nde, tek kelimeyle dünyanın gözünün içine baka baka gerçekleştirilen katliamın tüm boyutlarıyla ortaya serilmesini sağlamaya çalışacağız.

Vicdan Mahkemesi’ni hep birlikte, sanatçılarla, gençlerle, göçmenlerle, Filistinlilerle, mimarlarla, gazetecilerle, barış aktivistleriyle, iklim aktivistleriyle, yazarlarla, mühendislerle, hukukçularla, akademisyenlerle, hemşirelerle, doktorlarla, sağlık çalışanlarıyla, işçilerle, ev kadınlarıyla, tv oyuncularıyla, tarihçilerle, öğretmenlerle el ele inşa edeceğiz.

Simgesel mahkememizde Güney Afrika’nın açtığı yoldan ilerleyerek bir araya getireceğimiz klasörler, el birliğiyle derlediğimiz belgeleri içerecek ve biz bu çalışmanın İsrail’in savaş ve soykırım suçundan yargılanması sürecinin gerçek bir kilometre taşı olmasını sağlayacağız.

Vicdan Mahkemesi’nin bir hedefi de Türkiye’yi de tıpkı Güney Afrika gibi İsrail’i uluslararası alanda teşhir edecek, yargılayacak süreçlerin aktif bir girişimcisi olmaya çağırmaktır.

vv.jpg

Bilgi ve kayıt için: http://vicdanmahkemesi.org