Fetih Liderleri, Filistin Halkı Bıktı Sizden!

Fetih Liderleri, Filistin Halkı Bıktı Sizden!

"Filistin halkı olarak siyasi bocalama içindeyiz. İçinde ışık ve yol işaretlerinin olmadığı karanlık ve riskli bir dönemdeyiz."


Siyonist işgal rejimi basınında Fetih liderlerinden Nebil Amr’a atfedilen bir rapor yayınlandı. İşgalci basına göre Amr “Abbas ve Filistinli görüşmeci heyet İsrail’in Yahudi Devleti özelliğini ve Filistin devletini tanımaya hazır” ifadesini kullanmış. Amr’ın söylediği veya kendisine atfedilen bu sözler ürkütücü. Bunun üzerinde durmak gerekir. Çünkü onun söylediği ve altını çizdiği iddia edilen bu söz, Ureykat ile Abbas’ın söyledikleriyle çelişiyor. 
Nebil Amr neden liderlerine muhalefet edip bunları söylüyor? Acaba onlarla bir düşmanlığı mı var, yoksa kendisi doğruları bildiği için mi bunları söylüyor? Acaba bu sözleri Paris’te Kerry ile bir araya gelecek olan Ureykat ve Abbas’a yol mu açıyor, yoksa uzun süredir kaybettiği konuma gelmek için Amerika ve İsrail’e yakınlaşmak için mi söylüyor? Yine, işgalci İsrail basını baskı kurmak ve hedef şaşırtmak için Filistin sahasındaki kartları mı karıştırıyor? 
Birkaç gün önce Ureykat, kendilerinin tarih ve medeniyetlerinden taviz vermeyeceklerini dolayısıyla Abbas’ın böyle bir devleti tanımayacağını söylemişti. Bu sözleriyle Filistin halkının işgal altındaki Filistin topraklarındaki tarihi hakkına işaret ediyor. Mahmut Abbas da daha önce bu meyanda konuşmuş ve “İsrail’in Yahudiliğinden bahsetmek sürdürülen görüşmelerin konusu değildir. Bunu isteyen varsa Birleşmiş Milletlere başvursun” demişti. 
Mahmut Abbas ile Ureykat’ın Netanyahu ve Kerry’nin taleplerini reddetmelerinde kullandıkları diplomatik ifadelerle ilgili şerhlerimiz var. Ama her şeye rağmen acaba Abbas ve Ureykat işgalci İsrail’in Yahudiliğini reddeden Filistin halkının sağladığı konsensüse muhalefet etme gücüne sahip midirler? 
Filistin halkı ve bu halkı temsil eden gruplar, 1948 yılında işgal edilmiş Filistin topraklarındaki Filistinliler, Batı Yaka ve Gazze’deki Filistinlilerle dışarıda olan Filistinliler böyle bir düşünceyi reddetme konusunda hemfikirdir. Filistinli görüşmeci takım Netanyahu ve Kerry’nin taleplerini kabul ederek ret cephesini oluşturan ve Filistin halkının ezici çoğunluğunu, hatta neredeyse bütün halkı kapsayan böyle bir icmaanın karşısında durma gücüne sahip midirler? 
İsrail basınına yansıyan Nebil Amr’ın söz ve tespitleri, kendisiyle röportaj yapan gazetecileri bile şaşırtırken, meseleye duyarlı her Filistinliyi de ciddi manada ürkütmüştür. 
“Abbas ve Filistinli görüşmeci heyet İsrail’in Yahudi Devleti özelliğini ve Filistin devletini tanımaya hazırdır.” 
Nebil onların bu hazır oluşlarını nereden biliyor? Bunu kendisinin vakıf olduğu bir bilgi neticesinde mi söylüyor, yoksa Abbas ve Ureykat’ın psikolojilerini bildiğinden dolayı mı söylüyor?  
Dr. Yusuf Rezka / filistinhaber