Fas  İsrail'in Egemenliğini Tanıdığını İlan Etti

Fas İsrail'in Egemenliğini Tanıdığını İlan Etti

Fas, İsrail'in Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanıdığını ilan etti

Rabat, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Kral VI. Muhammed'e "Fas'ın Batı Sahra toprakları üzerindeki egemenliğini tanıma" kararını bildiren bir mektup gönderdiğini duyurdu.

Netanyahu mektubunda, "ülkesinin bu tutumunun İsrail hükümetinin ilgili tüm eylem ve belgelerinde somutlaştırılacağını" vurgulayarak, "Birleşmiş Milletler, İsrail'in üyesi olduğu bölgesel ve uluslararası kuruluşlar ve tüm ülkeler Fas haber ajansının aktardığına göre, İsrail'in diplomatik ilişki içinde olduğu kişiler bu karardan haberdar edilecek."

İsrail, devletin aldığı kararı kutsamak çerçevesinde Dakhla şehrinde konsolosluk açmayı olumlu değerlendiriyor” dedi.

İsrail ordusu, Pazar günü erken saatlerde, Arapların İsrail ile ilişkileri çerçevesinde Fas'la "tarihi" olarak nitelendirdiği bir adım attığını duyurdu ve sözcüsü yaptığı açıklamada, "Genelkurmay Başkanı Orgeneral Herzi Halevy, Tuğgeneral Sharon Etach'ın Fas'ın ilk askeri ataşesi olarak atanmasına karar verdiğini belirterek, bunun "iki ülke arasındaki güvenlik ilişkilerinin gelişme seviyesini yükselten bir adım" olduğunu kaydetti.

Askeri ataşenin Rabat'ta ikamet edeceğini ve önümüzdeki aylarda görevi resmen üstlenmesi şartıyla Fas ile tüm güvenlik ilişkilerini geliştirme ve güçlendirme görevini üstleneceğini açıkladı.

Sözlerine şöyle devam etti: "Bu adım, son iki yılda tanık olunan, üst düzey askeri liderlerin ziyaretinde ve bir dizi ortak tatbikatın yürütülmesinde somutlaşan birkaç adımın doruk noktasıydı ve bunların en sonuncusu, seçkin kuvvetlerin Fas topraklarında katılımıydı. ."

10 Aralık 2020'de Fas, 2000 yılında ikinci Filistin intifadası nedeniyle kopan İsrail ile diplomatik ilişkilerin yeniden başladığını duyurdu.

Böylece Moritanya'nın 2010 yılında işgalle ilişkilerini kesmesinin ardından İsrail ile ilişki kuran tek Mağrip ülkesi olan Fas, Arap ülkeleri arasında Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Ürdün ve Mısır'dan sonra altıncı sırada yer alıyor.

Kaynak:TEVHİDHABER