"Eski ve Nadir Kur'anlar" Toplantısı Düzenlendi

"Eski ve Nadir Kur'anlar" Toplantısı Düzenlendi

Riyad'daki Kral Abdülaziz Halk Kütüphanesi, el yazmaları üzerine bir uzman olan Beşir ibn Hasan al-Humiri ve Suudi Arabistan Üniversitesi'nde el yazmaları bölümü müdürü Saleh bin Süleyman el-Haci...

Riyad'daki Kral Abdülaziz Halk Kütüphanesi, el yazmaları üzerine bir uzman olan Beşir ibn Hasan al-Humiri ve Suudi Arabistan Üniversitesi'nde el yazmaları bölümü müdürü Saleh bin Süleyman el-Haci dahil olmak üzere bir dizi Kur'an el yazmaları ve Kuran çalışmaları uzmanlarının toplantısına evsahipliği yaptı.

Toplantı, Suudi Arabistan Üniversitesi'ndeki el yazma Kur'anların görüntüleri bunun yanısıra her bir sûrenin başında sûrenin adı altın suyuyla yazılmış ve sayfa kenarları tezhip sanatı ile süslenmiş hicri kameri 9 yy ait elyazma Kur'anların sunulmasıyla başladı. 

Ayrıca hicri kameri 1072 yılında yazılmış 500 sayfalık bir elyazma Kur'anda toplantıda sunuldu. ''ElFiye nüshası'' adı altında 31 sayfa olarak yazılmış ve tüm satırları elif harfiyle başlamış bir diğer nadir elyazma Kur'an nüshası toplantıda ilgilenenlere sunuldu.

Kur'an nüshaları kenarlarındaki tezhibler, elyazma Kur'an katiplerinin sorunları, kağıt türü,  her kağıdın boyutu ve hacmi, Kur'anların yazım tarihleri ve elyazma Kur'anların tarihçeleri, Müslümanların Kur'an-ı Kerim'i muhafaza etme  çabaları, el yazma ve Kur'an bilimleri uzmanları ve toplantıya katılanlar tarafından tartışılan konular arasındaydı.

 

iqna