Eski Sin Bet  Başkanından Biden'a Netanyahu Çağrısı

Eski Sin Bet Başkanından Biden'a Netanyahu Çağrısı

Eski Shin Bet casus şefleri Biden'ı İsrailli Netanyahu'yu ağırlamamaya çağırdı

İsrail casus teşkilatı Shin Bet'in eski başkanları, iki lider arasında planlanan bir toplantının konuşulduğu bir dönemde ABD Başkanı Joe Biden'ı Başbakan Benjamin Netanyahu'yu Beyaz Saray'da ağırlamamaya çağırıyor .

ABD'nin bu yıl buluşacaklarını söylemesinin ardından Biden'ın, bu ayın sonlarında New York'ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısının oturum aralarında Netanyahu ile görüşmesi bekleniyor .

Netanyahu, İsrail tarihinin en sağcı hükümetinin kurulmasından bu yana, çoğunlukla iki aşırıcı bakanı Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich'in sözleri ve eylemleri etrafında dönen skandallarla boğuşuyor .

Shin Bet'in 1995-2000 yılları arasındaki casusluk şefi Ami Ayalon, "Netanyahu'nun Washington'a resmi ziyareti, yargı sistemini zayıflatmak ve İsrail'de otoriter bir rejim kurmak amacıyla yürüttüğü hükümet darbesini meşrulaştırmak için yapılıyor" dedi.

Ami Ayalon :ABD Başkanı'nın, aramızdaki ittifakın İsrail'in kimliğini Bağımsızlık Bildirgesi ruhuna uygun olarak korumayı gerektirdiğini açıkça belirtmesini bekliyoruz. dedi.

2011 yılına kadar Ayalon'dan önce casusluk şefi olarak görev yapan Yuval Diskin, Biden'ın tartışmalı yargı revizyonunu rafa kaldırana kadar Netanyahu ile hiçbir şekilde görüşmemesi gerektiğini söyledi.

"Bu hemen gerçekleşmezse, bu süreçlerin geri döndürülemez hale gelmesinden ve İsrail Devleti'ne ve Ortadoğu'daki Amerikan çıkarlarına stratejik zarar vermesiyle sonuçlanmasından korkuyorum" dedi.

Yuval Diskin "Başbakan Netanyahu, ABD ile İsrail arasındaki stratejik ilişkiye ve ABD'nin Orta Doğu'daki stratejik çıkarlarına ciddi zarar veriyor." dedi

İsrail siyaset ve güvenlik kurumlarının büyük bir kısmı , yargıda yapılacak ve esasen iktidar mekanizmalarını hükümetin elinde merkezileştirecek değişikliklere karşı çıktı.

KAYNAK:TEVHİDHABER