Eski Elçiler Biden'a Çağrı Yaptı

Eski Elçiler Biden'a Çağrı Yaptı

Eski ABD elçileri Biden'ı Tunus'a yardımı askıya almaya çağırdı

Bazı eski ABD büyükelçileri, Kais Saied'in darbesi ve "Tunus'un baskı ve otoriter yönetime doğru dramatik dönüşü" sonucunda Başkan Joe Biden'ı "Tunus hükümetine yapılan tüm ABD yardımını derhal askıya almaya" çağırdı.

Dün yayınlanan açık bir mektupta, "Durum çok vahim. Temmuz 2021'deki darbesinden bu yana Başkan Kais Saied, yetkisi üzerinde hiçbir kontrol olmaksızın hiper-başkanlık sistemini zorlayarak ülkedeki her demokratik kurumu tasfiye etti." "ABD bu tür davranışları yardım, kredi, övgü ve fotoğraf operasyonlarıyla ödüllendirmemeli. Vergi mükelleflerimizin dolarlarını ve Saied'e meşruiyetimizi ödünç vermek, yalnızca diğer popülist liderleri demokratik kurumları ortadan kaldırmaktan kendilerinin de kurtulabileceklerine inanmaya teşvik edecektir." denildi.

Saied , başbakanı görevden aldığı, parlamentoyu askıya aldığı ve ulusal bir acil durum gerekçe göstererek yürütme yetkisini üstlendiği 25 Temmuz 2021'den bu yana neredeyse tüm gücü elinde tutuyor . Mektupta, o zamandan beri muhalefet figürlerine yönelik bir tutuklama kampanyası başlattığı ve "ırkçı komploları benimseyerek göçmenlere ve Siyah Tunuslulara karşı şiddeti kışkırttığı" belirtildi.

Elçiler, Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) alınan 1,9 milyar dolarlık bir krediye atıfta bulunarak şunları söylediler: "ABD, IMF Yürütme Kurulundan, Tunus siyasi tutukluları serbest bırakmak ve gerçekten kapsayıcı bir ulusal diyalog kurmak da dahil olmak üzere belirli siyasi koşulları yerine getirene kadar nihai bir anlaşmayı reddetmesini istediler

Mektup, aralarında ABD'nin eski Rusya Büyükelçisi Michael McFaul'un da bulunduğu 21 eski siyasetçi, akademisyen, insan hakları aktivisti ve akademisyen tarafından imzalandı.

Kaynak: TEVHİDHABER