Esad Zulmü Felç Etti

Esad Zulmü Felç Etti

Beşşar Esed’in hapishanesindeki işkencelerin felç bıraktığı Suriyeli Kasım, “Halep hapishanesindeki işkence sırasında belimi kırdılar. Omurgam 3 yerden kırıldı ve bu hâle geldim, felç oldum.” dedi.

uriye'de, rejim güçlerinin kuşatması altındaki Hama Hapishanesi'nde yürütülen pazarlıklar sonucu serbest bırakılan mahkûmlardan Cafer İbrahim Hac Kasım, Esed rejiminin farklı hapishanelerinde gördüğü işkence sebebiyle felç olduğunu belirterek, uzun süre ayağa kalkamayacağını söyledi.

“Sabah Akşam İşkenceye Maruz Kaldım”

Rejim hapishanelerinde yaşadıklarını Hac Kasım, ilk olarak Beşşar Esed istihbaratına bağlı Askerî Güvenlik Birimi’nin kendisini 18 Ekim 2011'de Suriye'nin doğusundaki Deyr ez-Zor ilinde gösterilere katıldığı gerekçesiyle tutukladığını belirtti.

Bu birimin kendisini Şam'daki başka bir birime sevk ettiğini ifade eden Kasım, “Bir ay orada tutuldum ve bu süre boyunca sabah akşam işkenceye maruz kaldım.” dedi. Daha sonra Halep Hapishanesi'ne nakledilen Hac Kasım, burada da işkence gördüğünü aktardı.

“Felç Oldum”

45 yaşındaki Hac Kasım, Halep Hapishanesi'nde gördüğü ağır işkence sonucu omurgasının kırıldığını ve felç olduğunu belirterek, “Halep Hapishanesi'ndeki işkence sırasında belimi kırdılar. Omurgam 3 yerden kırıldı ve bu hâle geldim, felç oldum.” ifadelerini kullandı.

Hac Kasım, geçen yıl Ramazan Ayı’nda Şam'daki Adra Hapishanesi'ne, oradan da Hama Hapishanesi'ne gönderildiğini hatırlatarak, “Tutuklandığım günden bu yana, ne bir mahkemeye götürüldüm, ne de bir hâkim gördüm.” diye konuştu.

Mahkûmlar ile Beşşar Esed rejimi arasındaki müzakereler sonucu Hama Hapishanesi'nden 3 gün önce serbest bırakılan Hac Kasım, Suriye Kızılayı’nın kendisini, Hama kırsalındaki direnişçilere teslim ettiğini, onların da İdlib kırsalında bir hastaneye tedavi görmek için götürdüğünü dile getirdi.

Hama Hapishanesi’nde Ne Olmuştu?

Esed rejiminin Hama Hapishanesi'ndeki siyasî tutuklulardan 5'ini idam etmek istemesine karşı çıkan mahkûmlar, bu kişileri teslim etmeyerek, 2 Mayıs'ta isyan başlatmıştı. Rejim güçleri bunun üzerine Hama Hapishanesi'ni kuşatarak, göz yaşartıcı gazla tutukluların isyanına müdahale etmişti.

Esed rejimi, tutuklularla yaptığı anlaşmaya sadık kalmayarak geri kalan tutukluları serbest bırakmadan 6 Mayıs Cuma akşamı gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla hapishaneye yeniden müdahale etmişti. Rejim güçlerinin sert müdahalesi ertesi gün de devam etmişti. Esed rejimi son olarak 120 tutukluyu daha serbest bırakmış, mahkûmlar da alıkoydukları albay ve güvenlik güçlerini salıvermişti.

Hama Hapishanesi'nde yaklaşık bin siyasî tutuklu bulunuyor.

AA