Esad, Hamas ve Filistinli Grupları Şam'a Davet Etti

Esad, Hamas ve Filistinli Grupları Şam'a Davet Etti

Hamas'taki bilgi kaynaklar Lübnan'ın el Ahbar Gazetesine, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Filistinli grupları ve Hamas'ı Şam'da ağırlamayı planladığını ve Hamas'ın bu davete olumlu yanıt verdiğini söyledi.

Filistin İslami Direniş Hareketi'ne (Hamas) yakın kaynaklar, bu hareketten bir heyetin önümüzdeki günlerde Suriye'nin başkenti Şam'ı ziyaret etmesinin planlandığını ve bu ziyaret sırasında söz konusu heyetin bu ülkenin Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile görüşeceğini söyledi

Lübnan'ın "El Ahbar" gazetesi dünkü haberinde, bilgili kaynaklardan naklen, toplantının Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Hamas ve Filistinli gruplara yaptığı davet üzerine gerçekleşeceğini ve Hamas'ın daveti kabul ettiğini yazdı.

El-Ahbar, haberinin devamında şu ifadelerde bulundu: 'Bu görüşmede Hamas'ın Arap ve İslam ilişkileri başkanı Halil el-Hayye ve beraberindeki heyet de hazır bulunacak.

Görüşmede yer alacak olan bazı tarafların bu toplantıyı Cezayir'deki toplantının sonuna kadar ertelemek istemeleri nedeniyle bu toplantının tarihi henüz belirlenmedi.

Görüşmenin tarafları, Hamas ve Beşşar Esad temsilcileri arasında gerçekleşecek olan bu ikili görüşmeyi gazeteciler ve medya olmadan gerçekleştirmeye karar verdiler.

Bu toplantıda taraflar arasında geçmişte var olan sorunlar gündeme getirilecek ve aralarındaki ihtilafların çözüm yolları görüşülecek.

Ayrıca Suriye ve Filistin'in karşı karşıya olduğu zorluklar ve Hamas hareketinin Suriye'de bir temsilcilik ofisi kurma olasılığı da Hamas heyetinin görüşeceği ve görüş alışverişinde bulunacağı diğer konular arasındadır. Ama şu an böyle bir eylem hem Suriye içinde hem de Hamas içinde birçok engelle karşı karşıyadır.

Hamas içindeki sorun ve engellerden biri, Filistin dışında Filistin İslami Direniş Hareketi Başkanı Halid Meşal'dir ve onun eskiden beri Beşşar Esad'a karşı bir düşmanlığı vardır. Öyle ki, Beşşar Esad'ın da Halid Meşal'e karşı olumlu bir bakışı yoktur.

Bu ziyaretin amacı, durumu önceki haline getirmek ve rutine döndürmektir.

Bu görüşmenin tarafların talebi üzerine, İran'ın tam ve yakın desteğiyle ve Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın doğrudan gözetiminde, ilişkilerin normalleşmesi için gerçekleşmesi bekleniyor.'

Suriye'de protestoların başlayıp isyana dönüşmesinin ardından Hamas hareketi, hükümet karşıtlarına ve silahlı unsurlara desteğini açıklayarak Suriye hükümetine karşı tavır aldı. Suriye krizinin üzerinden geçen on yılın ardından şimdi Suriyeli liderler ve Hamas hareketi özellikle bu dönemde Şam'ın Filistin davasını ve halkını desteklemede gerçek bir destekçi olduğu ortaya çıktığından beri ilişkileri normalleştirmeye çalışıyor. (Ajanslar)