Ermenistan ABD İle Tatbikat Yaptı ! Rusya Tepki Gösterdi

Ermenistan ABD İle Tatbikat Yaptı ! Rusya Tepki Gösterdi

Ermenistan Savunma Bakanlığı, birliklerini uluslararası barışı koruma misyonlarına katılmak üzere hazırlamak amacıyla bu ülkenin önümüzdeki hafta ABD ile ortak askeri tatbikat düzenleyeceğini duyurdu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Rusya'ya ilişkin son açıklamalarına tepkilerin devam ettiği bir ortamda Erivan, Washington'la ortak askeri tatbikat düzenlemeye hazırlandığını duyurdu.

Ermenistan'ın başkenti Erivan'daki medya kaynakları, Savunma Bakanlığı'nın, Ermenistan'ın 11-20 Eylül (20-29 Eylül) tarihleri ​​arasında ABD ile ortak askeri tatbikata ev sahipliği yapacağını açıkladığını bildirdi.

Reuters haber ajansının haberine göre , Ermenistan Savunma Bakanlığı, "Eagle Partner 2023" (Eagle Partner 2023) tatbikatını düzenlemenin amacının, Ermeni güçlerini uluslararası barışı koruma misyonlarına katılmaya hazırlamak olduğunu duyurdu.

Amerikan ordusunun sözcülerinden biri, bu tatbikata bu ülkeden 85 askerin ve 175 Ermeni askerinin katılacağını duyurdu. Ona göre Amerikan askerleri bu tatbikatta ağır silah kullanmayacak.

Reuters'e göre Kansas Ulusal Muhafızları'nın bazı üyeleri bu tatbikata katılıyor; Ermenistan'la 20 yıllık eğitim işbirliği geçmişi olan bir gardiyan.

Ermenistan ile ABD arasında ortak askeri tatbikat yapılacağının duyurulması, Kremlin Sarayı sözcüsü (Rusya Federasyonu Başkanı) Dimitri Peskov'un tepkisiyle karşılandı.

Vladimir Putin'in sözcüsü Çarşamba günü (bugün) şunları söyledi: "Elbette bu tür haberler, özellikle mevcut durumda endişe yaratıyor. Dolayısıyla bu haberi derinlemesine analiz edip durumu izleyeceğiz."

Reuters'in bu tepkiye ilişkin haberinde, "Bu tatbikatın küçük ölçekli olmasına rağmen, Kremlin (bu tatbikatı) yakından izleyeceğini söyledi" dedi.

Bu batı medyası şunu ekliyordu: "Rusya'nın Ermenistan'da askeri üssü var ve kendisini Güney Kafkasya bölgesinde üstün güç olarak görüyor; 1991 yılına kadar Sovyetler Birliği'nin parçası olan bir bölge. Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki savaşı 2020'de sona erdiren anlaşmayı korumak için bölgede bir barış gücü bulunuyor.

Ermenistan ile ABD'nin bu Kafkas ülkesinde ortak askeri tatbikat duyurusu, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Rusya'nın tutumuna ilişkin son açıklamalarına gelen tepkiler bağlamında yapıldı.

Paşinyan geçtiğimiz günlerde bir İtalyan yayın organına verdiği röportajda Rusya'nın "Güney Kafkasya"dan uzaklaştığını iddia etti. Ermenistan Başbakanı da güvenliğin tek ülkeye bağımlı olmasını stratejik bir hata olarak nitelendirdi.

Paşinyan'ın açıklamasını Kremlin Sarayı sözcüsü Dmitry Peskov'un tepkisi izledi ve Moskova'da düzenlediği basın toplantısında Ermenistan Başbakanı'nın sözlerini reddetti.

Vladimir Putin'in sözcüsü şunları söyledi: "Ermenistan Başbakanı'nın bu sözlerini kabul edemeyiz. Rusya, Güney Kafkasya bölgesinin ayrılmaz bir parçası olduğundan fazla ileri gidemez. Rusya Ermenistan'ı terk edemez. Rusya'da yaşayan Ermenilerin sayısı, Ermenistan'da yaşayan Ermenilerden bile daha fazla... Rusya, bu bölgedeki çatışmaların istikrara kavuşturulması ve ortadan kaldırılmasında tutarlı ve hayati rolünü oynamaya devam edecek. Bu rolü oynamaya devam edeceğiz."

Kremlin Sarayı sözcüsü, Rusya'nın, Ermenistan ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasında Dağlık Karabağ bölgesi üzerindeki savaşın sona erdirilmesi için arabuluculuk yaptığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Çok önemli olan, bu bölgedeki ilgili tüm tarafların üçlü anlaşmalara uymasıdır. iki yıl önce ulaştı. Bu anlaşmalara uymak başarının anahtarıdır."