Ermeni İşgalcilerden Rusya'ya Çağrı

Ermeni İşgalcilerden Rusya'ya Çağrı

Azerbaycan sivilleri Karabağ'ı terk etmeye çağırıyor... ve Ermenistan Rus barış güçlerini müdahale etmeye çağırıyor

Ermenistan'ın Rus barış güçlerine müdahale çağrısı yaptığı bir dönemde, 19 Eylül 2023 Salı günü Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'a doğru Laçin yolu üzerinde kurulan insani koridorlardan ve diğer yönlerden sivillerin Karabağ bölgesini terk etmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, sivillere, Bakü'nün başlattığı "terörle mücadele" operasyonu kapsamında Azerbaycan güçlerinin saldırısına uğrayan meşru askeri hedefler olarak tanımladığı yerlerden uzak durmaları çağrısında bulundu.

Pazartesi günü Azerbaycan, Ermenistan'ın silahlı kuvvetlerini Azerbaycan topraklarından derhal çekmesini ve sözde Ermeni rejiminin bu bölgelerdeki askeri ve idari varlığını feshetmesini talep etti.

Aynı zamanda Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ağdam Valiliği'ne doğru olan ordu mevzilerinin Azerbaycan topraklarında bulunan Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından çeşitli silahlarla yoğun ateşe maruz bırakıldığını duyurdu.


Azerbaycan Savunma Bakanlığı Salı günü erken saatlerde Dağlık Karabağ bölgesinde iki ayrı olayda iki mayın patlaması sonucu 6 vatandaşının öldüğünü açıklamış ve bunları "gayri meşru Ermeni silahlı gruplarını" yerleştirmekle suçlamıştı.

Bakü, tünel kazma sahası yakınında kamyonlarında mayın patlaması sonucu 4 İçişleri Bakanlığı çalışanının öldüğünü söyledi. Başka bir mayının da bir kamyonda bulunan iki sivili öldürdüğünü ekledi.

İki olay, çok ihtiyaç duyulan gıda ve ilacın Karabağ'a aynı anda iki rota üzerinden ulaştırılmasından bir gün sonra meydana geldi; bu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında artan gerilimi hafifletmeye yardımcı olma potansiyeline sahip gibi görünüyor.

Ancak iki ülke arasındaki ilişkiler hala oldukça gergin.

Ermenistan, Rus barış güçlerine müdahale çağrısında bulundu
Öte yandan Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Salı günü, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Rus barış güçlerini, kendi deyimiyle Bakü'nün yerel halka yönelik "kapsamlı saldırganlığını" durdurmaya ve müdahale etmeye çağırdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova ise Rus medyasında yer alan haberlere göre, Moskova'nın Karabağ'daki durumun tırmanmasından endişe duyduğunu belirterek, taraflara diplomatik çözüme dönme çağrısında bulundu.

Zakharova: "Dağlık Karabağ'daki durumun keskin bir şekilde tırmanmasından derin endişe duyuyoruz. Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin, Bakü'nün iddia ettiği gibi bölgede terörle mücadele tedbirlerine ve Ermeni silahlı oluşumlarının karşılık operasyonlarına başladığına dair haberler var."

Zaharova, "Karabağ sorununun barışçıl çözümüne yönelik tüm adımlar, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin 2020'den 2022'ye kadar olan dönemde kabul edilen bir dizi üçlü beyanında yer alıyor" dedi.

Kaynak: TEVHİDHABER