El Fetih Bölünme Aşamasında

El Fetih Bölünme Aşamasında

Filistin Devlet Başkanı ve El Fetih Genel Sekreteri Mahmud Abbas, seçimler öncesi Gazze konusunda suçlanmaya başladı.

Filistin Devlet Başkanı ve El Fetih Genel Sekreteri Mahmud Abbas, El Fetih’in Gazze’deki faaliyetlerini ihmal etmekle suçlanırken, bu durum da Yasama Konseyi’ne katılmak üzere yeni düzenlemeler yapma olasılığını artırıyor.
 
Bu yıl yapılması planlanan üç seçim sürecinden ilki olarak, Filistin Yasama Konseyi seçim listelerinin ilan edilmesi için geri sayım başlarken, Fetih hareketindeki iç çatışmalar da gün yüzüne çıkmaya başladı.
 
İç çatışmalar, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas karşısındaki en önemli zorluk olarak görülüyor. Abbas, seçim sandıklarının ilk aşamasında çoğunluğu kazanmak için, hareketin tüm bileşenlerini içeren tek bir liste istiyor.
 
Fetih yetkililerinin açıklamaları, diğer kuruluşlarla birlikte birleşik bir listeyle yasama seçimlerine gitmeye karar verdikleri yönünde. Ancak hareket içerisinde çok sayıda liderlik de Gazze Şeridi’nde ve Batı Şeria’da Abbas’ın hazırladığı listeden uzak seçim listelerinin oluşturulduğunu duyurdu.
 
Abbas safları toplayamadı
 
Abbas’ın Yasama Konseyi seçimleri için hareketin saflarını tek bir listede toplama hevesi dağılmaya başladı gibi görünüyor. Diğer taraftan ise Fetih Komitesi’nin tüm liderlerinin katıldığı birçok merkezi konsey toplantısında ‘hareketin birliğini sağlamak ve zaferini güvence altına almak için, beklenen birleşik bir listeyle seçimlere gitme’ hususunda ısrar sürüyor.
 
Fetih’in birleşik bir listeyle seçim savaşına girme olasılığı ‘oldukça zor’ bir hale geldi. Eski yöneticilerinden Muhammed Dahlan ile uzlaşıyı reddetmesi ve Siyonist İsrail hapishanesinde esir Mervan el-Bergusi ile yakın arkadaşlarını dışlama girişimleri ortasında Abbas, Gazze sakinlerine ve hareketin Gazze’deki kadrolarına kolaylık sağlamakla suçlanıyor.
 
Marjinal liderler
 
Gazze’de Abbas liderliğindeki Fetih Hareketi kadrolarının, yasama seçimleri için tüm hızlarıyla iç meselelerini düzenlemeye çalıştıkları görülüyor. Ancak bu hazırlıkların gizliliğine dair pek çok anlaşmazlık ortaya çıktı.
 
Önde gelen bir kaynak, Ramallah’tan gelen talimatların, bölünmenin yıkımlarından mustarip olan Gazze için insafsız olduğunu söyledi. Kaynak, talimatların yalnızla yeterlilik kazanmak için hareketi düzenleme gerekliliği kapsamında geldiğini vurguladı. 
 
Kaynağa göre Abbas, hareketi düzenleme ve kadrolarını sıradan liderlere seferber etme görevini üstleniyor. Veriler, Fetih kadrolarının Yasama Konseyi seçimlerine katılmak üzere hareketten ayrı bir liste oluşturmaya çalıştıklarını gösteriyor.
 
Dahlan’ın Fetih listesi
 
Gazze’deki durum bununla sınırlı değil. Çünkü Gazze, Fetih hareketinde Dahlan liderliğindeki reformist hareket için merkezi bir odak noktası ve üyelerinin birliği için en büyük arena olarak sayılıyor. Örgütsel tahminler, hareketin kadrolarının Abbas’ın rakibi Dahlan taraftarlarına yakın olduğunu gösteriyor.
 
Abbas’ın Dahlan ile tüm uzlaşı çabalarını reddetmesi ışığında hareket liderliği, Ebu Mazen’in (Mahmud Abbas) üzerinde çalıştığından uzakta, Fetih için bir seçim listesi oluşturmaya karar verdi.
 
Fetih’teki reformist hareketin sözcüsü İmad Muhsin, yasama seçimlerine hala birleşik bir listeyle katılmak istediklerini söyledi. Ancak Abbas ve ekibinin bu durumu reddettiğini belirten Muhsin, “Bu bizi, ulusal hareket ve ulusal eylem liderlerini ve mesleki yeterliliğe sahip genç şahsiyetleri içeren bir liste ilan etmeye zorluyor” dedi.
 
Muhsin, “Hiç kimse, hareketi yalnızca yasama yetkisini değil, demokratik yolu da izlemekten dışlayamaz. Ayrıca Fetih’e hizmet eden durumun gereklerine uygun olarak gördüğümüz şekilde, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden de alıkoyamaz” dedi.
 
İmad Muhsin, hareketin özellikle Filistin davasının mustarip olduğu zorlukları yönetebilecek profesyonel yeteneklere ve gençlik enerjisine sahip olması dolayısıyla, seçimlerde rekabet edip kazanabileceğini vurguladı.
 
Siyasi işler alanında araştırmacı Rami el-Amur, reformist hareketin seçimlerde zafere ulaşacağından emin olduğunu belirtti. Amor, “Çünkü Gazze Meydanı, her gün varlığını güçlendirmek, üyelerine ve destekçilerine her türlü maddi ve manevi desteği sağlamak için çalışan Dahlan’ın destekçilerinin varlığı nedeniyle, güçlü bir odak noktası haline geldi” ifadelerini kullandı.
 
Rami el-Amur’a göre Dahlan’a bağlı liderler, Abbas’ın Gazze’de Fetih hareketini yönetemediği imasında bulunurken, özellikle de kadrolarının Gazze’de neye ihtiyaç duydukları hususunda bilgi sahibi olmadıklarını iddia etti.
 
'Sert önlemler'
 
Fetih Sözcüsü Hüseyin Hamayel, parlamento seçimlerine tek listeyle katılacaklarını dile getirdi. Abbas’ın bu konuda çok çalıştığını söyleyen Hamayel, “Seçimlerde zaferi garantileyen bir seçim listesiyle birleşik bir hareket yapısını sürdürmek hedefleniyor” dedi.
 
Gazze Şeridi’nde hareket dışında seçim listelerinin oluşturulmasıyla ilgili olarak Hamayel, “Fetih, ister hareketle isterse de Dahlan’la bağlantılı olsun, birleşik bir listeyle ve ilk etapta grup dışında kalan bir liste ile gidecek” değerlendirmesinde bulundu.
 
Hüseyin Hamayel, Abbas’ın Fetih’i tek ve güçlü bir çerçevede birleştirmekte ısrar ettiğini söyleyerek, ‘bunun dışındaki çabaların hareketin parçalanmasını amaçladığını ve onlara karşı sert ve caydırıcı önlemler alınacağını’ vurguladı.
 
Kudve, Amr ve Bergusi’nin listeleri
 
Fetih hareketinde ağırlığa sahip isimlerin göz ardı edilmesi, Fetih liderlerinden Nebil Amr’ın (Abbas’ın kültür ve medya işlerinden sorumlu danışmanı olarak görev yapıyordu) Fetih listesinden farklı bir liste oluşturduğunu açıklamasına neden oldu. Amr, Fetih’in Yasama Konseyi içerisindeki statüsünü güçlendirmeyi amaçladığını belirtiyor.
 
Nebil Amr, Fetih hareketinin Abbas’ın tekelini koyabileceği bir marka olmadığını, Yasama Konseyi’nde eşiği aşabilecek birçok listeyi barındıran bir organizasyon olduğunu ifade etti. Gelecek seçimlerde ‘Fetih’i temsil eden birleşik bir liste oluşturma ve herkesin buna uyması zorunluluğunu’ meselesinin, yanlış bir karar olduğunu söyleyen yetkili, hareketin geniş tabanlı bir demokrasi olduğunu hatırlattı.
 
Amr, listesinin Fetih’ten ayrıldığının bir kanıtı olup olmadığı hususunda ise iddiaları yalanlayarak, hiçbir zaman tüm farklılıklara müsamaha gösteren Fetih’ten de fikir özgürlüğünden de vazgeçmeyeceğini vurguladı. Öte yandan hareketin merkez komitesi üyesi Nasır el-Kudve, Fetih’ten ayrı bir listeyle parlamento seçimlerine katılacak ‘Ulusal Demokratik Forum’un kurulacağını duyurdu.
 
Şark’ul Avsat’ın verdiği habere göre; Fetih hareketinde önde gelen esirlerden Mervan el-Bergusi, yasama seçimlerinde yarışmak için bir liste oluşturmayı planlıyor.
 
Siyasi işler hususunda araştırmacı Rami el-Amor’a göre Bergusi’nin adaylığının yalnızca başkanlık koltuğuyla sınırlı olmayacağını ifade etti. Amor, bu durumun ‘Abbas’ın hareketi toparlama zayıflığının ve liderlerin tamamına kucak açma yetersizliğinin bir kanıtı’ olduğuna dikkati çekti.(İsrail Post)