Dünyaya Demokrasi Getiren ABD  Sessiz  !   Suudi Arabistan'da Kafa Keserek Gerçekleştirilen  İdamlar Sürüyor

Dünyaya Demokrasi Getiren ABD Sessiz ! Suudi Arabistan'da Kafa Keserek Gerçekleştirilen İdamlar Sürüyor

Suudi Arabistan bu yıl 100'den fazla kişiyi idam etti

Suudi yetkililer bu yıl 100'den fazla kişiyi idam ederek Uluslararası Af Örgütü'nün "yaşam hakkına yönelik tüyler ürpertici umursamazlığını" ortaya koyduğunu düşündüğü yeni bir dönüm noktasına ulaştı.

Resmi Suudi Basın Ajansı'nın ( SPA ) Cuma günü bildirdiğine göre, Perşembe günü Suudi Arabistan, başkent Riyad'da bir Suudi'yi öldürme suçlamasıyla yerinden edilmiş bir dini sakini idam etti .

Agence France-Presse'nin resmi verilerine göre bu, 2023'te şu ana kadar infaz edilenlerin sayısını 102 kişiye çıkardı ; bunlara terörle bağlantılı davalardan mahkumiyet nedeniyle idam edilen 33 kişi de dahil.

Suudi Arabistan 2022'de 147 idam cezası infaz etti.

SPA , infazın nasıl gerçekleştirildiğine ilişkin ayrıntılı bilgi vermezken, Krallığın idam cezalarını sıklıkla kafa kesme yoluyla uyguladığını kaydetti.

İnsan hakları örgütleri, bu infazların, Krallığın reformcu Vizyon 2030 programı kapsamında sosyal ve ekonomik değişiklikleri onaylayarak imajını iyileştirme çabalarına zarar verdiğini ileri sürüyor.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Heba Morayef, "Suudi Arabistan'ın ölüm cezası kullanımını sınırlama yönünde defalarca verdiği sözlerin tam tersine, Suudi yetkililer bu yıl zaten 100 kişiyi idam etti ve bu da yaşam hakkına yönelik tüyler ürpertici umursamazlıklarını ortaya koydu" dedi.

Morayef şunları belirtti: “Yetkililerin aralıksız cinayet serisi , suçların işlendiği tarihte 18 yaşının altında olan, idam sırasındaki genç erkeklerin hayatlarıyla ilgili ciddi korkular yaratıyor. Yalnızca ağustos ayında Suudi Arabistan haftada ortalama dört kişiyi idam etti.”

Uluslararası Af Örgütü'ne göre Suudi Arabistan, 2022 yılında dünya çapında idam cezası uygulayan ülkeler listesinde üçüncü sırada yer aldı .

Reprieve ve Avrupa-Suudi İnsan Hakları Örgütü'nün bu yılın başında yayınladığı ortak rapora göre, Suudi Arabistan, Kral Salman Bin Abdülaziz'in 2015'te iktidara gelmesinden bu yana 1.000'den fazla idam gerçekleştirdi.

2021'de 69 idam cezası infaz edildi, 2020'de Kovid salgınının zirve yaptığı dönemde 27, 2019'da ise 187 idam cezası infaz edildi.