Dünyadaki Pembe Vagonlar

Dünyadaki Pembe Vagonlar

Aşağıda bazı dünya ülkelerinden pembe vagon uygulama örnekleri sunarken ister istemez akla şu soru geliyor: Kim çağdaş kim medeni kim müslüman kim budist kim hıristiyan kim insancıl kim hayvancıl vs...

Dünyada Kadınlara Özel Ulaşım

Kadınlara özel toplu ulaşım araçlarının dünyada pek çok örneği var. Cinsel tacizin önlenmesi başta olmak üzere benzer amaçlarla başlatılan kampanyalar sonucu dünyanın birçok yerinde kadınlara özel pembe ulaşım araçları hizmete sunulmuştur. İşte dünyadan bazı örnekler:

Japonya

Japonya’da kadınlar için yaygın olarak kullanılan pembe vagon uygulaması var. Kadınlara yönelik ulaşım araçları 2000 yılında Japonya’da yeni yıl kutlamaları öncesinde tanıtılmıştı.

Aşağıdaki fotoğrafta, Tokyo’daki bir metro istasyonunda bir güvenlik görevlisi, kadın yolcular için “Yalnızca Kadınlar” yazan bir işaret levhası tutuyor.

bu ulkede kadinlara ozel metro ve duraklar var


Meksika

2000 yılında Meksika’nın başkenti Meksiko City’de kadınlar ve çocuklar için metro vagonlarını tanıtılmıştı. Kadınlar için sadece pembe metro vagonları uygulaması hizmete girmekle kalmayıp, 2009 yılında pembe taksi için denemeler yapılmıştır.

Pembe taksi modası Meksika’dakadınlara özel otobüs taksi meksika


ABD, New York

16 Eylül 2014’te “Kadınlar için Kadınlar” sloganıyla uygulamasına başlanılan taksi uygulaması SheTaxis, yalnızca kadın sürücülerin taksiyi kullanmasına izin veriyor. Bu taksiler, New Yorklu kadınlar tarafından akıllı telefonlara yüklenecek bir uygulama ile talep edilebiliyor.

She Taxis to launch service from tomorrow | India News – India TV


Tayland

2014 yılında, Tayland’da 13 yaşındaki bir kız çocuğunun tecavüz edilip öldürülmesiolayından sonra, Tayland Devlet Demir Yolları, şehrin en önemli 3 tren yolunda yalnızca kadınlar tarafından kullanılan vagon uygulamasını başlattı.

Tayland'da 'sadece kadın ve çocuklar için' vagon uygulaması - Son Dakika Haberler


Hindistan

Hindistan sınırındaki Keşmir bölgesinde, Keşmir’in ilk kadın başbakanı Mehbooba Mufti, yalnızca kadınlara özel bir otobüs hizmeti başlattı. Sürücü ve bilet satıcısı olmak üzere, özel pembe otobüste bulunması gereken sadece 2 erkek var.

Why women love Kashmir's ladies-only buses - BBC News

-CnnTürk - BBC The Telegraph -The Economist -RNW Media -Thomson Reuters Foundation