Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Dün günlerden cuma idi

Önceki gün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı idi, bugün cumaertesi.. Dün Müslümanların haftalık dini bayramydı. Dün 17 Muharrem 1437.  Rumi 17 Teşrinievvel 1431. Hızır’ın 178’i. Mondros mütarekesinin, yani 1918’de Osmanlı imparatorluğunun teslim olması ve Anadolu’nun fiilen işgalinin başladığı gündü dün. Cumhuriyetin 92. yılındayız bu arada.. 100. yıla 8 yıl kaldı.

Bu arada Boğaziçi Köprüsü açılmıştı dün, 1973 yılında. Ve yarın da seçim var..

Bu arada sorayım, yukarıda birtakım tarihler verdim.. Hicri takvimi sayabilir misiniz? Hani dedenizin doğum tarihini hesaplayabilir misiniz, 100 yıl önce yaşanan olaylar ile ilgili zaman algınız ne durumda diye soruyorum.

Sahi okullarda neden bu aylar öğretilmez.. Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade, Zilhicce.. İşte bu kadar.. Bir de Rumi takvim var Osmanlı’da. Rumi, Rum, sahi bu Rumlar kimler. Rumeli, arz-ı rum, ahiyani rum, baciyanı rum, gaziyani rum.

Peki bu Rum dediklerimiz kim oluyor.. Hah işte işin sırrı orada. 

Gelin biraz tefekkür edelim. Dua edelim, istişare ve şûra yapalım. İtikaf yapabiliriz.. Müminler feraset sahibidir.. Kadere, rızga ve ecele inanır. Sabırlıdır. Bu dünyada yaptığı ve yapması gerekirken yapmadığı her şeyden hesaba çekileceğini bilir. Vekalet verdiği insanların kendi adına yaptıklarından sorumlu olduğunu da bilir.. Hiçbir şeyi israf etmeyecektir. Onun için oyunu da israf etmez. Hiç kimse olup bitenleri, görmemezlikten, duymamazlıktan, bilmemezlikten gelme hakkına sahip değildir.. Ya iyilerden en iyiyi, eğer iyi yoksa o zaman kötülerden en az kötü olanı seçecektir. Zira def-i mazarrat, celb-i menafiden evladır.

Pazar sabahı yaşlı genç erkenden sandığa gitmeli. Hatta akraba, arkadaş, komşu herkesi uyarmak gerek.

Seçim işini ihmal ediyoruz. Aslında seçim her an devam ediyor.. Çocukken oyuncaklarımızı seçiyoruz, yiyeceklerimizi seçiyoruz. Alışveriş yaparken de bir seçim yapıyoruz, okul, iş, eş, arkadaş hepsi seçim. Güzel-çirkin, iyi-kötü, hak-batıl, helal-haram hepsi seçim..

Sadece siyasi bir seçim değil yaptığımız, ama siyasi bir seçim diğer seçimleri de etkileyecek bir seçim.

Aslında, meslek odaları, derneklerde de seçime katılmamız gerek.. Malesef, Baro, oda, birlik, derneklerde de seçim konusunda çok tembeliz ve ihmalkarlık yapıyoruz.

Sakın kafanızı kiraya vermeyin, bilmediğiniz bir şeyin peşine düşmeyin. Aşk ve öfke aklı zail eder, tek başına akıl hakikatın kaynağı ve ölçüsü değildir ama, aklınızı kullanmazsanız birileri sizi kullanır.. Her duyduğunuza inanmayın. Kafirler, fasıkların sözlerine inanmayın ve onlara güvenmeyin.. Musalla taşındaki meyyit gibi olmayın. Dinde büyüklerinizi İlah ve Rab edinmeyin. Şeytan sizi Allah’la kandırmasın. Dikkat edin ağuyu altın tas içre sunarlar, bal da onun suç ortağıdır. Allah (cc) cahil ve zalim bir topluluğa hidayet nasib etmez..

Panik yok. Ye’s yok. Karamsarlık yok. Bize hayır gibi gelende şer, şer gibi gelende Allah hayır murat etmiş olabilir. Sabırlı olacağız. Tevekkül edeceğiz. Şükredenlerden olacağız.

Allah’ı hiçbir şeye mecbur edemeyiz. Tanrıyı kıyamete ya da iktidara zorlamanın bir anlamı yok. O, kadiri mutlaktır. Ve bil kaderi hayrihi ve şerrihi minellahu teala.. Her şey Allah’ın iradesi içindedir. ABD de, İsrail de, Sisi de, Esed de, Şeytan da Allah’ın iradesi içindedir. Biz O’nun rızasına talibiz. O, dilerse kafirleri dahi dinine hizmet ettirebilir.. Her şeyi gören, duyan, bilen hüküm sahibi bir Allah var. O, mutlak iktidar sahibidir. O, “ol” der ve o şey olur..

Aslında, biz oylama yaparken,   kendi hakkımızdaki hükmü oyluyoruz, yoksa bizim tercihimiz Allah’ın takdirine yön verecek değildir. Sonuç ne olursa olsun doğru bir tercihte bulunanlar kazananlar olacaktır. Sonuç ne olursa olsun yanlış bir tercihte bulunanlar kaybedenlerden olacaktır.

Hadi hep birlikte söyleyelim: Ne varlığa sevinirim, ne yokluğa yerinirim..  

Yüze yüze kuyruğuna geldik, Görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler. Hak şerleri hayreyler. Sen sanma ki gayreyler. Arif anı seyreyler. Görelim Mevlam neyler. Neylerse güzel eyler.. Yarın seçim var seçim.. Seçime katılmamak en kötü tercihe razı olmak demektir..

Selâm ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 1100 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar