Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Hamas’ı İsrail'i Tanımaya ikna Etmiştik

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Hamas’ı İsrail'i Tanımaya ikna Etmiştik

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Hamas'ı bir çözüm olduğu zaman bağımsız bir İsrail devletini tanıma noktasına dahi ikna etmiştik" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Hamas arasındaki ilişkilerin ABD tarafından eleştirilmesine yönelik olarak,"Hamas’ın daha önceki ile şimdiki çizgisi arasında ne kadar fark var herkes görüyor. Buna en çok katkı sağlayan ülke Türkiye. Hamas'ı bir çözüm olduğu zaman bağımsız bir İsrail devletini tanıma noktasına dahi ikna etmiştik" dedi.

''HAMAS İSRAİL'İ TANIYACAKTI''

Çavuşoğlu, Hamas liderinin Türkiye’ye ilk geldiğinde gösterilen tepkileri hatırlattı. Ancak daha sonra Türkiye’nin yapmak istediğinin ne olduğunun herkes tarafından anlaşıldığını dile getiren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

''Bir çözüm olduğu zaman Hamas'ı bağımsız bir İsrail devletini tanıma noktasına dahi ikna etmiştik. Bizim Hamas ile olan diyaloğumuz aslında barış ve diyalog için önemlidir. Bunu anlamalarına rağmen hala 'Hamas liderinin Türkiye’ye gelmesine karşıyız' diyenleri anlamıyoruz, kusura bakmasınlar. O zaman Türkiye'nin Hamas ile bu anlamdaki diyaloğuna neden karşı çıkıyorsunuz. Zamanında ilişkilerimiz bozulmasaydı, Hamas da iki devletli bir çözüm durumunda İsrail devletini tanıyacaktı.'' dedi.

Çavuşoğlu,  bugüne kadar İsrail'in müzakereler, iki devletli çözüm ve işgal edilmiş topraklar dahil tüm konularda çözümden yana olmadığını ifade etti. Ne zaman çözüme yaklaşılsa İsrail'in bir bahaneyle Gazze’ye saldırdığını ve böylelikle oluşturulan atmosferin ortadan kalktığını dile getiren Çavuşoğlu, Filistin tarafında ise kendi içinde bazı ufak tefek görüş ayrılığı olsa da Hamas ile El Fetih’in oluşturduğu ulusal birlik hükümeti bulunduğunu ve Türkiye'nin bu sürece çok destek verdiğini söyledi.

 

 
Kaynak: AA

,