Darbeci Sisi'nin Son İcraatı

Darbeci Sisi'nin Son İcraatı

İsrail’in izinden giden Sisi, Gazze’nin can damarlarını tamamen koparma planını devreye soktu.

Askeri darbeden bu yana Mısır halkına nefes aldırmayan Abdulfettah es-Sisi, Gazze'yi dünyaya bağlayan tek kapı olan tünelleri gözüne kestirdi. Darbe öncesi Filistin halkına abluka ile yaşam hakkı tanımayan İsrail ile işbirliği içinde olduğu iddia edilen Sisi, o günden bu yana Tel Aviv'le aynı yolda ilerliyor. Cumhurbaşkanı Sisi'nin son icraatı ise, sınır bölgelerinde tünel kazan, kazıldığını bilen ve tünelden geçenlerin müebbet hapis cezasına çarptırılmasını içeren kanun çıkarmak oldu.
HER AŞAMADA AYNI CEZA
Mısır resmi gazetesinde yer alan habere göre, 21/2015 sayılı kanun maddesinde, “Ülkenin sınır bölgelerinde, tünel kazan, kazı için hazırlık yapan, yer altındaki tünel ve koridorlardan geçen ile tünelleri herhangi bir kesimle, yabancı bir ülkeyle ya da orada yaşayanlarla iletişime geçmek, ürün, malzeme ya da herhangi bir şey geçirmek için kullanan herkesin, müebbet hapis cezası ile cezalandıracağı" ifadesi yer alıyor. Mısır'da son yapılan anayasal düzenlemelere göre, cumhurbaşkanı kanun hükmünde yeni bir karar çıkarabiliyor ve söz konusu kanun resmi gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe giriyor.
BİN 400'ÜNÜ İMHA ETTİLER
İsrail ablukası altındaki Gazze'de demokratik seçimle iş başına gelen Hamas'ın yönetimi devralmasının ardından, 2007 yılında Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı ticari geçişler için kullanıma kapatılmıştı. İsrail ablukası ve söz konusu sınır kapısının kapatılması nedeniyle Filistinliler, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tünellere yönelmişti. Mısır'da 3 Temmuz 2013'te gerçekleştirdiği darbenin ardından gelen yeni yönetim tarafından Filistinlilerin “can damarı" olarak gördüğü tünellerden yaklaşık bin 400'ünü yıkılmıştı. Gazze-Mısır arasındaki çok sayıda tünelden, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar Gazze halkının ihtiyacı olan birçok malzemeyle akaryakıt geçiriliyordu.
Tampon bölge için evleri yıktı
Mısır'ın Sina Yarımadası'nda 24 Ekim 2014'teki saldırıların ardından, ordu, bölgedeki önlemlerini artırdığını açıklamıştı.
Bu çerçevede uzunluğu 14 kilometre olan Mısır-Gazze sınırının sıfır noktasında bulunan yerleşim birimlerinin kaldırılıp bölge sakinlerinin başka yerlere taşınması ve bir kilometrelik
“tampon bölge" oluşturulmasının planlandığı bildirilmiş, daha sonra da ordu, sözü edilen bölgelerdeki evlerin yıkımına başlamıştı.
İsrail'in Ağustos 2014'te yürüttüğü “Koruyucu Hat" adlı işgal operasyonu sonrası dünya ülkelerinin Gazze'nin yeniden imarı için taahhüt ettiği 3,5 milyar dolarlık bağışın yalnızca üçte birinin ödendiği anlaşıldı. Uluslararası Kalkınma Ajansı tarafından yayımlanan rapora göre altı ay önce Kahire konferansında Gazze için bağışlanan yardımın yalnızca %26,8'lik bir kısmı bölgeye ulaştırıldı. Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'dan Winnie Byanyima, “Konferansta yapılan umut verici konuşmaların hepsi boş sözlere dönüştü" dedi.
HİÇBİR ADIM ATILMADI
Raporda yer alan bir başka bilgiye göre, Gazze'de şu ana kadar neredeyse hiçbir büyük ölçekli imar projesi başlatılmadı ve kalıcı konutlar inşa edilmedi. Gazze'deki durumun vahim bir hal aldığını söyleyen Filistinliler İçin Tıbbi Yardım kurumunun Gazze Direktörü Fikr Shalltoot, “Evleri ile birlikte mahremiyetlerini kaybeden Gazzelilerde gelecek korkusu şu an için en baskın duygu" ifadelerini kullandı. Ortadoğu analisti Mouin Rabbani de
Gazze'de süregelen kuşatmanın daha büyük bir problem olduğunu hatırlatarak, “İsrail, Gazze Şeridini izole edilmiş bir şekilde tamamen bağışlara muhtaç bıraktı"
şeklinde konuştu.

Filistinli çocukları 'köle' yapmışlar
Filistinli çocukların Batı Şeria'da İsrail yerleşim birimlerindeki çiftliklerde tehlikeli şartlarda çalıştırıldığı ortaya çıktı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) raporunda, Filistinli çocukların, çiftliklerde büyük bölümü ihraç edilen zirai ürün yetiştirmek, toplamak ve paketlemek için kullanıldığı, çocukların düşük ücret karşılığında ve uluslararası standartların ihlali anlamına gelen tehlikeli koşullarda çalıştırıldığı vurgulandı.
Aşırı sıcaklarda 11 yaşındaki çocukların bile çalıştırıldığına işaret edilen raporda, çocukların ağır yükler taşıdığı, tehlikeli tarım ilaçlarına maruz kaldığı, ayrıca bazılarının işten kaynaklanan yaralanmalar veya hastalıklarda tedavi masraflarını kendileri karşılamak zorunda kaldığı kaydedildi. HRW Ortadoğu ve Kuzey Afrika yöneticisi Sarah Leah Whitson, “Yerleşimler, Filistinli çocukların haklarının ihlali üzerinden kâr sağlıyor. İsrail'in yoksullaştırdığı yörelerden gelen çocuklar, okulu bırakıyor ve başka seçenekleri olmadığını hissettiklerinden tehlikeli işlere kalkışıyorlar" dedi.
17 bin aile evsiz
“Koruyucu Hat" operasyonu sırasında 2 bin 145 Filistinli  şehid olmuş Gazze'de 10 binden fazla ev yerle bir olmuş ve yaklaşık 17 bin 500 aile evsiz kalmıştı. İsrail ve Filistin arasında yapılan ateşkes sonrasında 2014 Ekim ayında Kahire'de düzenlenen konferansta 3,5 milyar doları Gazze'de yeni yapılanma, geri kalanı ise Filistin hükümetine destek amaçlı kullanılmak üzere toplam 5 milyar dolar taahhüt edilmişti.

Kaynak: Yenişafak