Çin Zulmü Bitmiyor

Çin Zulmü Bitmiyor

Komünist Çin’in zulmü bitmiyor! 500 bin Uygurlu miniğe asimilasyon

Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine yönelik baskıcı politikası sebebiyle tüm dünyada eleştirilen Çin’in, ailelerinden zorla ayırdığı yarım milyon (500 bin) Müslüman çocuğu yatılı okullara yerleştirip, asimilasyona tabi tuttuğu bildirildi.

Amerikan New York Times gazetesi, Pekin hükümetine ait bir internet sitesine dayandırdığı haberinde, iktidardaki Komünist Parti’nin asimile politikası kapsamında ‘Parti ve ülkeye sadakat aşılamak amacıyla’ yarım milyon Uygur çocuğu Sincan Bölgesi’nde yapılan yatılı okullara yerleştirdiğini yazdı. Gazete ayrıca hükümetin sitesinde yayınlanan ‘planlama belgesine’ göre yatılı okulların sayısının artırılmasına yönelik büyük bir çaba olduğunu da belirtti.

Yetim çocuklar devletin

Çocukları bu tarz yatılı okullarda okuyan Uygurlu ailelerle yaptığı söyleşiler sonucunda da Pekin’in, çocuklara küçük yaşlarda uyguladığı asimilasyon uygulamalarıyla ‘kendi kültürlerinden oldukça uzak bir hayat tarzı’ aşıladığı ifade edildi.

Çocuğu Hotan’da yatılı bir ortaokulda olan aile; gazeteye verdiği demeçte, sadece Çince eğitim verildiği iddia edilen çocuklarının her geçen yıl kendilerinden biraz daha uzaklaştığını anlattı.

Çin’in ayrıca yetim kalan Müslüman minikleri de kendi tekeline alıp, tamamen dinsiz yetiştirmeye çalıştığı bildirildi.

Geçtiğimiz aylarda İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Çin’e, Doğu Türkistanlı azınlıklara mensup çocukları derhal teslim etmesi çağrısında bulunmuştu.