CIA'den Veliaht Prense Madalya !

CIA'den Veliaht Prense Madalya !

Mepanews'in ahberine göre Pompeo, Prens Muhammed'e "terörizme karşı mücadele alanında mükemmel istihbarat performansı, dünya barışı ve güvenliğini sağlama konusunda sınırsız katkısı" nedeniyle George Tenet madalyası verdi.

Mepanews'in ahberine göre Pompeo, Prens Muhammed'e "terörizme karşı mücadele alanında mükemmel istihbarat performansı, dünya barışı ve güvenliğini sağlama konusunda sınırsız katkısı" nedeniyle George Tenet madalyası verdi.

GEORGE TENET

CIA'in en uzun süre görev yapan şefi George Tenet, 1996'dan 2004'e kadar görev yapmıştı. 

Tenet'in, 2015'te gizliliği kaldırılan bir CIA belgesinde, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'i durdurmayı başaramadığı için eleştirildiği ortaya çıkmıştı.

"NİFAK SOKMA GİRİŞİMLERİ BAŞARISIZ OLACAK"

Prens Muhammed, madalyayı aldıktan sonra Suudi Basın Ajansı'na yaptığı açıklamada "Suudi Arabistan Krallığı ile ABD arasına nifak sokma girişimlerinin başarılı olamayacağını" söyledi.

PRENS MUHAMMED

57 yaşındaki Prens Muhammed 2012 yılından bu yana İçişleri Bakanlığı görevini yürütüyor ve istihbari çalışmalarda tecrübesi ile tanınıyor.

'Aşırılıkla mücadeledeki çabaları' sebebiyle Batı'da 'tanınan ve saygı duyulan' veliaht, 2003-2007 yılları arasında ülkede yabancıları ve rütbeli güvenlik görevlilerine yönelik operasyonları bebeiyle El Kaide'yi mercek altına almıştı.

SUİKAST

Prens Muhammed, 2009 yılında El Kaide tarafından gerçekleştirilen suikast girişiminden hafif yaralarla kurtulmuştu. 

İLK TEMAS

Bu görüşme, Donald Trump'ın ABD Başkanlığı görevini devraldığı 20 Ocak'tan bu yana iki ülke arasında ilk yakınlaşma niteliğinde.

CÜBEYR: ŞAŞIRTICI DĞEİL

Riyad Dışişleri Bakanı Adil Cübeyr, görüşmenin "şaşırtıcı ya da olağandışı olmadığını" söyledi. Cübeyr, "ABD ve Suudi Arabistan kapsamlı ve geniş bağlara sahip" dedi. Cübeyr, ABD ile terörizm karşıtı mücadele, güvenlik, seyrüsefer güvenliği ve daha birçok meselede beraber faaliyet yürüttüklerini ifade etti.

RİYAD WASHİNGTON İLİŞKİLERİ

ABD ve Suudi Arabistan, Suudi petrolüne karşı ABD güvenliği takası üzerine kurulu, onlarca yıldır süren bir diplomatik ilişkiye sahip. Fakat Riyad ve Washington arasındaki bağlar, 8 yıllık Obama döneminde oldukça gerildi. Suudi Arabistan'ın 'Sünni' liderleri Obama'nın Suriye savaşına müdahil olmaktan kaçındığını ve Şii inancını merkeze alan bir yönetimin hakim bulunduğu İran'a yöneldiği, Suriye'de İran'a alan açıldığı gerekçeleriyle tepkiliydi.

POMPEO: İRAN ORTADOĞU'DAKİ ÇATIŞMALARIN KAYNAĞI

Pompeo, İran'ın nükleer silah üretmeme taahhüdü karşılığında yaptırımların kaldırılmasına dair 2015 yılında varılan anlaşmayı eleştiren isimlerden biriydi. Yazılarında ve yapılan röportajlarda Pompeo, Riyad ile örtüşecek şekilde, 1979 devriminden bu yana İran'ın Ortadoğu'daki çatışmanın kaynağı olduğunu ifade ediyordu.

Pompeo,Cuma günü Türkiye'deydi.