Bu nasıl mukayese?

Suriye diktatörü Beşşar Esed, kendisini ziyaret eden CHP heyetine "Türkiye 30 senede anayasasını değiştiremedi, ama Erdoğan benden altı ayda anayasayı değiştirmemi istiyor" diye içini dökmüş. Buna elmayla armutu toplamak denir.

Türkiye'de ıslahatçıların ayağına sıkan -icabında kafasına da sıkan- bir derin devlet vardı. Suriye'deki derin devlet ise bizzat Beşşar Esed'e bağlı. Birinin ayağına veya kafasına sıkılıyorsa, Beşşar Esed'in tayin ettiği -ve istediği zaman tasfiye edebileceği- adamlar tarafından sıkılıyor. Bunlar da genellikle Esed'in akrabaları veya kankaları oluyor. (Radikal reformlar yapmaya niyetlendiğini, onun için derin devletin kilit noktalarına kendi adamlarını yerleştirerek sabotaj ve askeri darbe ihtimallerini ortadan kaldırmaya çalıştığını zannediyorduk, meğer kendi iktidarını sağlamlaştırmak için kendi derin devletini kurmaktan başka bir niyeti yokmuş).

Esed ille de bir mukayesede bulunmak istiyorsa şöyle bir mukayesede bulunsun: Kendisi de Erdoğan da aşağı yukarı 10 senedir iktidarda; bu 10 senede Suriye ne kadar değişti, Türkiye ne kadar değişti Türkiye'de siyasi sistem bütün haşmetiyle Erdoğan'ın üzerine çöktüğü halde Erdoğan radikal reformlar yaptı ve yapmaya devam ediyor. Suriye'de ise siyasi sistemin bütün ipleri Esed'in elinde olduğu halde Esed radikal reformlar yapmadı ve yapmıyor. Yapacağını söylüyor, yapıyormuş gibi görünüyor, ama yapmıyor. Yapmaya niyeti de yok.

Suriye'nin şartlarının farklı olduğunu, düzenin değişmesi için koca bir neslin değişmesi gerektiğini Esed'in kendisi söylemedi mi? Türkçesi: 'Biz doya doya diktatörlüğümüzü yapalım, bizden sonra ne olacaksa olsun.'

yenişafak

Bu yazı toplam 1307 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar