BM'ye Rabia uyarısı

BM'ye Rabia uyarısı

ABD'de yaşayan Mısırlılar her hafta düzenledikleri darbe karşıtı gösterilerini sürdürüyor. Bu hafta sonu da New York kentindeki BM binası önünde toplanan binlerce Mısırlı, direnişin sembolü haline gelen Rabia sembol ve pankartlarıyla ülkelerindeki cuntayı

Mısır'da 3 Temmuz'da yapılan darbeye yönelik protestolar sadece ülke içinde değil dışında da sürüyor. Özellikle ABD'de yaşayan Mısır asıllıların her hafta New York kentindeki Birleşmiş Mİlletler (BM) binası önünde düzenlediği cunta karşıtı gösteriler bir gelenek haline geldi. Bu hafta sonu da BM Genel Merkezi yakınındaki Mısır Büyükelçiliği karşısında toplanan grup, ülkelerindeki darbeyi ve uygulanan şiddeti protesto etti. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan göstericiler, 'Özgür Mısır çok yaşa' ve 'Darbeye hayır' sloganları attı.
 
MURSİ BIRAKILANA KADAR
 
Darbeyi gerçekleştiren ve şu an cunta yönetiminde savunma bakanlığını yürüten General Abdülfettah Sisi'nin uyguladığı şiddete tepki gösteren ABD vatandaşı Mısırlılar, hapiste tutulan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhamed Mursi'nin serbest bırakılmasını yönündeki isteklerinin yer aldığı pankart ve dövizler taşıdı.
 
YAPILANLAR İNSANLIK SUÇU
 
Göstericiler ayrıca Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı (İhvan) terörist grup ilan ederek mal varlığına el konulmasının da kabul edilemeyeceğini ve bunun uluslararası hukuka karşı olduğunu dile getirdi. Bunun cuntanın İhvan karşısındaki sıkışmasının da işareti olduğunu vurgulayan eylemciler, insanlık suçu işleyen cuntaya karşı ABD ve BM'yi harekete geçmeye çağırdı.
 
ABD hükümetine seslenen Amerikan vatandaşı Mısırlılar, gösteride 'Vergilerimiz Mısır ordusundaki katillere gidiyor' pankartı açarak Beyaz Saray'ın cuntaya yaptığı mali yardımı kesmesini istedi.
 
Türkiye lehine sloganlar
 
ABD'nin New York kentindeki gösteriye çocuklarıyla katılan anne ve babalar, çocuklarıyla birlikte Rabia işareti yaptı. Hazırladıkları bildiriyi çocukları aracılığıyla yoldan geçenlere dağıtan protestocular, ülkelerinde binlerce insanın ölümüne, yaralanmasına ve hapse atılmasına neden olan darbenin bir an önce son bulması gerektiğini vurguladı. Türkiye lehinde pankartların da taşındığı gösteride polis güvenlik önlemi aldı.