BMMYK: 180 Arakanlı Müslüman  Göçmen Ölüm Tehlikesi ile Karşı Karşıya

BMMYK: 180 Arakanlı Müslüman Göçmen Ölüm Tehlikesi ile Karşı Karşıya

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, yaklaşık 180 Arakanlı azınlığın tekneleriyle iletişimin kesilmesinin ardından boğulacağı konusunda uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Kasım ayında Bangladeş'ten ayrıldıktan sonra haftalarca denizde mahsur kalan en az 180 Rohingya'nın boğulduğu konusunda uyardı.

Komisyon, doğrulanmamış raporlara atıfta bulunarak, "Denize elverişli olmayan tekne denizde kaybolduktan sonra batmış olabilir." dedi

UNHCR, bölge ülkelerini insani krizin hafifletilmesine yardım etmeye çağırırken, mülteciler dünyaya içinde bulundukları kötü durumu unutmamaları için yalvardı.

Myanmar'dan gelen bir milyondan fazla Rohingya mülteci, Müslümanların çoğunlukta olduğu Bangladeş'teki aşırı kalabalık kamplarda yaşıyor,

Çoğunluğu Budist olan Myanmar, Güney Asya'dan yasadışı ve istenmeyen göçmenler olarak görülen Rohingya Müslümanlarının çoğuna vatandaşlık vermeyi reddediyor. İnsan kaçakçıları, Malezya gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde çalışma vaadiyle onları tehlikeli yolculuklara çekiyor.

Susuzluğa, açlığa ve hastalığa maruz kalan mülteciler, Asya'nın başka yerlerinde yiyecek, iş ve barınak bulma umuduyla güney Bangladeş'ten ayrıldıktan sonra genellikle uluslararası sulara sürükleniyor.

Geçen hafta, iki Rohingya Myanmar aktivist grubu, Hindistan açıklarında iki haftadır denizde mahsur kalan bir teknede 20 kadar kişinin açlıktan veya susuzluktan öldüğünü bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı