BM: Suriye rejimi kimyasal silah kullandı

BM: Suriye rejimi kimyasal silah kullandı

Birleşmiş Milletler Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu, Suriye hükümetinin Nisan ve Mayıs aylarında ülkenin batısındaki sekiz ayrı olayda kimyasal silah kullandığını, silahın büyük ihtimalle klorin gazı olduğunu bildirdi

Birleşmiş Milletler Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu, Suriye hükümetinin nisan ve mayıs aylarında ülkenin batısındaki sekiz ayrı olayda kimyasal silah kullandığını, silahın büyük ihtimalle klorin gazı olduğunu bildirdi.

Mayıs ayında Suriye rejiminin Nisan ayındaki saldırılarında kimyasal silahlar kullandığına yönelik yeni bulgular ortaya çıkmıştı. 11 Nisan günü rejim güçleri tarafından Kefr Zeyta bölgesine atılan varıl bombalarında kimyasal Klorin gazının olduğu iddia edilmişti. 17 Mayıs günü, İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yayınlanan yeni bir resimle birlikte kimyasal bomba kullanıldığına artık kesin gözüyle bakıldığı duyurulmuştu.

Konuyla ilgili konuşan uzmanlar, varil bombasının atıldığı sırada çekilen bir resimden yola çıkarak değerlendirmelerde bulunmuş ve patlama sırasında yükselen yeşil renkli dumanın klorin gazına ait olduğu belirtmişti.

Nisan ve Mayıs ayında Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı yönünde iddiaların ortaya atılmasının ardından Birleşmiş Milletler Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu konuyla ilgili araştırma yapma kararı almıştı. BM komisyonunun araştırması sonuçlandı ve Suriye rejiminin Nisan ve Mayıs aylarında kimyasal silah kullandığı kesinleşmiş oldu.

Suriye rejiminin saldırılarda kullandığı söylenen Klorin gazı ve endüstriyel kimyevi gazların bomba olarak kullanılması, kimyasal silahlarla ilgili belirlenen uluslararası kurallara göre yasak. Suriye rejimi de bu anlaşmayı Ekim 2013'te imzalamıştı. Klorin gazının sivillere yönelik olarak kullanılması, uluslararası hukuku ihlal etmek anlamına geliyor. Bu yüzden Suriye rejiminin bu eyleminden dolayı, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması gerektiği belirtiliyor.

HELİKOPTERLE ATILMIŞ

İnsan Hakları İzleme Örgütü, klor gazı bombalarının askeri helikopterle muhaliflerin bulunduğu bölgelere atıldığının tespit edildiğini, görgü tanıkları, video ve fotoğraflara dayandırarak aktardı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika sorumlularından Nedim Huri Mayıs ayında yaptığı açıklamasında, "Sivillerin hedef alınması bir yana, Suriye'nin klor gazını bir silah olarak kullanması bile açıkça uluslararası hukukun ihlali anlamına geliyor. Bu, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk etmesi için bir başka nedendir" demişti.