BM: Arakanlı Müslümanları Myanmar'a Geri Göndermek Güvenli Değil

BM: Arakanlı Müslümanları Myanmar'a Geri Göndermek Güvenli Değil

Myanmar'dan bir heyet, olası geri dönüşlerle görüşmeye başlamak için Bangladeş'e geldi.

Birleşmiş Milletler mülteci ajansı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Myanmar'ın Arakan eyaletindeki koşulların, Myanmar'ın Çin'in aracılık ettiği bir program kapsamında ülkelerine geri göndermek istediği Bangladeş'ten 1.000 Rohingya'nın güvenli bir şekilde dönüşü için elverişli olmadığını söyledi.

Myanmar'dan bir heyet, 2017'deki acımasız askeri baskının ardından kaçtıkları Arakan'a dönüşlerini temizlemek amacıyla Rohingya ile görüşmeye başlamak için Çarşamba günü Bangladeş'in sınır kasabası Teknaf'a geldi.

BM mülteci kuruluşu UNHCR, bu sözde pilot projede yer almadığını söyledi.

BMMYK sözcüsü Regina De La Portilla, RFA'ya bağlı bir haber servisi olan BenarNews'e gönderdiği bir e-postada, "BMMYK'nin değerlendirmesine göre, Arakan Eyaletindeki koşullar şu anda Rohingya mültecilerin sürdürülebilir dönüşüne elverişli değil " dedi. "

BMMYK, her mültecinin kendi ülkesine dönme hakkına sahip olduğunu ve "bazılarının mevcut koşullar altında bile bunu yapmayı seçebileceğini" ileri sürdü.

BMMYK, "Hiçbir mülteci, iradesi dışında geri dönmeye zorlanmamalıdır" dedi.

Bangladeş'in bir güneydoğu bölgesi olan Cox's Bazar, Ağustos 2017'den bu yana kaçan yaklaşık 740.000 kişi de dahil olmak üzere yaklaşık 1 milyon Rohingya'ya ev sahipliği yapıyor.

BM ile birlikte aktivistler ve mülteciler, 2020'de önerilen pilot proje hakkında şüphelerini dile getirdiler

KAYNAK: TEVHİDHABER