Bloomberg: Türkiye Esad'ı Meşru Devlet Başkanı Olarak Tanıyacak

Bloomberg: Türkiye Esad'ı Meşru Devlet Başkanı Olarak Tanıyacak

Bloomberg: Rusya, Türkiye ve BAE, Başkan Esad'ın meşruiyetini tanıma konusunda anlaştılar

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Ajansa göre, bu ülkeler Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın meşruiyetini tanımayı ve kabul etti.

Ajans, 2011'de Esad'ın muhaliflerini destekleyen Türk yetkililerin, Suriye cumhurbaşkanını meşru devlet başkanı olarak tanımaya ve Suriye ile diplomatik ve ticari ilişkiler kurmaya istekli olduklarını ifade ettiklerini vurguluyor.

Öte yandan Türk tarafı, Şam makamlarına ABD destekli Kürt güçlerinin ülkenin kuzeyinde Türkiye sınırında özerk bir bölge kurmasını engelleme çağrısında bulunuyor.

Rus oryantalist Elena Suponina, ajansa verdiği röportajda, Ankara'nın Şam ile yeni ortaklığının Kremlin'in Ortadoğu'daki rolünü güçlendireceğini ve Washington üzerinde baskı yaratacağını belirtti. ABD, oradaki varlığının gereksiz ve haksız olduğunu anlamalı” dedi.

Daha önce, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Suriye'de barışı sağlamak için" Suriyeli mevkidaşı ile görüşme olasılığını kabul etmişti.

Türkiye cumhurbaşkanı Esad ile görüşmesinin, Aralık ayı sonlarında Moskova'da üç ülkenin savunma bakanlarının müzakerelerini takip edecek olan Türkiye, Rusya ve Suriye dışişleri bakanları arasındaki diyalogdan sonra gerçekleşebileceğini söyledi.

Kaynak: Linta Rowe