Blinken Ortadoğu Turuna Çıktı

Blinken Ortadoğu Turuna Çıktı

Blinken, tırmanışla aynı zamana denk gelen Filistin de dahil olmak üzere bölgeyi ziyaret etmek için Kahire'ye geldi.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Pazar sabahı ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken , işgal altındaki Filistin de dahil olmak üzere bölgeye yapacağı ziyaretin başlangıcında Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitti. Blinken, Mısır ve Filistin'e yaptığı ziyaretin "ikili ilişkileri ve halklar arasındaki ilişkileri derinleştirmeye, insan haklarını geliştirmeye ve bölgesel ve küresel güvenliği güçlendirmeye olan bağlılığımızı teyit etmek" için geldiğini söyledi.

Blinken, Abdel Fattah El-Sisi ile görüşmeden önce Mısırlı mevkidaşı Sameh Shoukry ile bir araya gelecek. Blinken'in yarın, Pazartesi günü işgal altındaki Filistin'e gitmesi, İsrail tarafıyla işgal altındaki Kudüs'te ve Filistin Yönetimi ile Ramallah'ta buluşması bekleniyor.

Blinken'in ziyareti, Kudüs ve Batı Şeria'da, genç bir adamın yedi yerleşimcinin öldürüldüğü silahlı saldırı gerçekleştirmesinden önce, Cenin'de dokuz gencin öldürülmesiyle işgal güçleri tarafından başlatılan şiddetli tırmanışın hemen ardından geldi.

Aynı gün İsrail işgal ordusu, Filistinli grupların kuşatma altındaki Şeridi'nden attığı roketlere yanıt olarak Gazze'ye baskınlar düzenledi.

Amerikan medyası, Blinken'in İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ı "gerginliği azaltmak için acil önlemler almaya" çağıracağı için ziyaretinden olumlu sonuçlar almayı planladığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel Cuma günü yaptığı açıklamada, Filistin'deki tırmanışın Blinken'in ülkesi Filistinlilerle tarihsel olarak arabuluculuk rolü oynayan Abdel Fattah El-Sisi ile yapacağı görüşmeye de yön verebileceğini söyledi.

Washington Enstitüsü'nden bir uzman olan Ghaith al-Omari ise, "Bu ziyaret, Amerika'nın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin pozisyonunda herhangi bir değişiklik olduğunu göstermez" dedi,

Netanyahu'nun ABD Demokrat Başkanı Joe Biden yönetimiyle ilişkileri, özellikle İran'ın nükleer dosyası konusunda gergindi, ancak 2015 anlaşmasını yeniden canlandırma müzakerelerindeki mevcut çıkmazın, pozisyonların yakınlaşmasına katkıda bulunması bekleniyor.


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Netanyahu'ya ABD'nin desteği konusunda güvence vermek için İsrail'i ziyaret etti.

Aaron David Miller, "Hiçbir yönetimde bu kadar yüksek düzeyde bu kadar çok ziyaret görmedim" dedi.

Netanyahu'nun şubat ayı itibarıyla hazırlanmakta olan Beyaz Saray'ı ziyaret etme olasılığına atıfta bulunarak "bunun benzeri görülmemiş" olduğunu vurguladı.

Bir başka uzman, Washington Enstitüsü'nden David Makovsky, CIA Direktörü William Burns'ün yakın zamanda bölgeyi ziyaret ettiğini belirterek, "Bölgeyi sular altında bırakıyorlar gibi görünüyor" yorumunu yaptı.

Blinken, Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa yerleşkesinin "tarihi statükonun korunmasının önemini" vurgulayacak.
İsrail aşırı sağının en önde gelen isimlerinden biri olan Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Ocak ayı başlarında Mescid-i Aksa'ya girerek uluslararası bir kınama dalgasına yol açtı.