Biden'dan Suudi Arabistan Hamlesi

Biden'dan Suudi Arabistan Hamlesi

Biden danışmanlarını Suudi Arabistan'a gönderiyor.. Gündemlerinde Yemen'deki savaşın sona ermesi ve Riyad-Tahran arasındaki normalleşme

Konu hakkında doğrudan bilgiye sahip kaynakların Axios'a verdiği bilgiye göre, Başkan Biden'ın kıdemli Orta Doğu danışmanı Brett McGurk ve ABD'nin Küresel Altyapı ve Enerji Güvenliği elçisi Amos Hochstein üst düzey Suudi yetkililerle görüşmek üzere Suudi Arabistan'a gitti.

Neden önemli: McGurk ve Hochstein, geçen Ekim ayında Suudi liderliğindeki petrol üretimini kesme kararının ardından iki ülke arasında patlak veren krizden bu yana Suudi Arabistan'ı ziyaret eden en üst düzey ABD'li yetkililer. Ziyaret, Washington ile Riyad arasındaki ilişkilerin iyileşmekte olduğuna işaret ediyor.

Suudi Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, iki ABD'li yetkili Perşembe günü Suudi Arabistan'a geldi ve Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan Al Saud ile görüştü ve ortak koordinasyonu geliştirmenin ve iki dost ülkenin çıkarlarına hizmet etmenin yollarını görüştü.

Gezi hakkında doğrudan bilgiye sahip bir kaynağa göre, McGurk ve Hochstein'ın üst düzey Suudi yetkililerle Yemen'deki savaşı sona erdirmek için diplomatik çabalar ve Suudi-İran normalleşme süreci gibi bölgesel güvenlik konularını da görüşmesi bekleniyordu.
Kaynak, bölgesel iş birliğini, 5G ve 6G teknolojisi gibi küresel altyapı konularını ve petrol üretimi gibi enerji konularını da tartışacaklarını söyledi.

Bu ayın başlarında, Suudi Arabistan ve diğer büyük petrol üreticileri Mayıs ayından itibaren üretimi günde 1 milyon varilden fazla kısacaklarını açıkladılar. Kesintiler yıl sonuna kadar devam edecek.

Sürpriz hamle, küresel petrol fiyatlarında artışa yol açabilir, ancak geçen Ekim ayının aksine, Biden yönetiminin tepkisi ölçülü göründü.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby gazetecilere yaptığı açıklamada, Suudilerin hareketi önceden Biden yönetimine bildirdiğini ve ABD'nin karara "aynı fikirde olmadığını" vurguladı.
McGurk ve Hochstein'ın ziyareti öncesinde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik danışmanı Jake Sullivan Salı günü Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile telefonda görüştü ve "Suudi ve ABD ulusal güvenlik ekipleri arasındaki teması hızlandırma" konusunda anlaştılar.
ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler, Biden yönetiminin göreve başlamasından bu yana gergin.

Biden geçen Temmuz ayında Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiğinde, her iki ülkenin de ilişkileri iyileştirme yolunda kademeli ilerleme kaydettiği görülüyordu.


Ancak Ekim ayında Suudilerin küresel petrol üretimini kısma hamlesine öncülük etmesiyle gerilim yeniden tırmandı. ABD bu hareketi, Biden'ın Suudi Arabistan'ı ziyareti öncesinde Suudi Arabistan ile vardığı mutabakatın ihlali olarak gördü.


O sırada Beyaz Saray, Suudi Arabistan ile ilişkileri “yeniden değerlendirdiğini” duyurdu ve Suudiler ve diğer Körfez ülkeleriyle yapılacak bir füze savunma güvenlik toplantısını iptal etti.

Kaynak: TEVHİDHABER