Baskılar  ilhak Planında Geri Adım mı Attırdı?

Baskılar ilhak Planında Geri Adım mı Attırdı?

Uluslararası baskıların artması siyonist İsrail'e ilhak planında geri adım mı attırdı?

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Salı günü Filistin Özerk Teşkilatı Başkanı Mahmud Abbas ise telefonda yaptığı görüşmede, Siyonist rejimin Batı Şeria'nın bazı bölgelerini işgal topraklarına ilhak planına karşı olduğuna vurgu yaptı. Jonson 6 temmuzda da, Siyonist rejim Başbakanı Benyamin Netanyahu ile telefonda yaptığı görüşmede, Batı Şeria'nin ilhak planının sonuçları hakkında uyarıda bulunarak, bu kararın bölgede barış ufkunu tehlikeye sokacağını ifade etmişti. İngiltere Başbakanı bundan önce de, yazdığı bir makalede, iki taraf arasında bir anlaşma olmadan Londra'nın 1967 sınırlarında herhangi bir değişikliği kabul etmeyeceğini vurgulamıştı.

Filistin Özerk Teşkilatı'nın İngiltere Temsilcisi de çarşamba günü twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail'a yönelik yaptırım uygulanmasını ve bağımsız Filistin Devleti'nin İngiltere tarafından tanınmasını istedi.

AB'den ayrılan Londra'nın bu yaklaşımı, Batı Şeria topraklarının işgal topraklarına ilhak planına karşı çıkan AB üyelerinin pozisyonu ile örtüşüyor. Avrupa ülkelerinin 11 dışişleri bakanı, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e bir mektup yazarak, Batı Şeria'yi ilhak etme planını hayata geçirmesi halinde Tel-Aviv'e karşı uygulanacak tedbirlerin hazırlanması için sürenin sona ermek üzere olduğunu belirttiler.

Fransa, İtalya, İrlanda, Belçika, Lüksemburg, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Portekiz ve Malta dışişleri bakanları bu mektupta, Batı Şeria'yi işgal topraklarına ilhak etmesi halinde İsrail rejimine karşı uygulanacak olası tedbirler listesinin hızlandırılmasını istediler.

Mektupta yarıca, AB ve Avrupa ülkelerinin Batı Şeria'daki Filistin topraklarının ilhak planından endişeli olduklarını deklare ederek, bu girişimin uluslararası kuralların ihlali sayıldığı bildirildi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell 18 mayıs 2020'da Siyonist rejimden Batı Şeria'nın bazı bölgelerini ilhak etme planından vazgeçmesini istemişti.

Borrell, AB'nin güçlü şekilde İsrail'den işgal edilen Filistin topraklarının ilhakı ile sonuçlanacak her türlü tek taralı karar almamasını istediğini, çünkü bu girişimin uluslararası kuralların ihlali olduğunu söylemişti.

Bundan önce de Avrupa parlamentosu üyesi bin temsilci bir mektupta, Batı Şeria'nın ilhak planına karşı çıkarak, ülkelerin Siyonist rejimin bu olası eylemine uygun karşılık vermeleri gerektiğini ifade edilmişti.

Siyonist rejim Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Mavi-Beyaz İttifakı Başkanı Benny Gantz, koalisyon kabinesinin kurulması için yapılan anlaşma çerçevesinde Batı Şeria'da bazı bölgelerin 1 temmuz 2020'den itibaren işgal topraklarına ilhak edilmesi üzerinde mutabık kalmışlardı. Bu tartışmalı plan Filistinliler tarafından yoğun şekilde reddedilirken, uluslararası camianın ciddi tepkisine yol açtı ve sonunda işgal rejimi, planı başka bir zamana erteledi.

Bu planın işgal rejimi tarafından uygulanabileceğini dikkate alan AB, İsrail rejimine karşı yaptırımı incelemektedir. Avusturya ve Macaristan gibi bazı Avrupa ülkelerinin Tel-Aviv'e karşı tedbirlerin ağırlaştırılmasına muhalefetine göre, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'e karşı yaptırım için AB'de konsensüs sağlanmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Sonuç itibarıyla, BM, ABD ve Rusya gibi 4'lü komitenin 4 üyesinden 3'ünün pratikte İlhak Planı'na karşı çıkması, İsrail ve en büyük destekçisi ABD'ye karşı baskının artmasına yol açmıştır. (Ajanslar)