'Bahar'ın Maliyeti 120 milyar $

'Bahar'ın Maliyeti 120 milyar $

İsyan hareketlerinin yaşandığı ülkelerin ekonomilerinin ileriki 3 yılda 90-120 milyar dolar uluslararası yardıma ihtiyaçları olacak...

'Arap Baharı'nın ağır sonuçlarının aşılması amacıyla, isyan hareketlerinin yaşandığı ülkelerin ekonomilerinin ileriki 3 yılda 90-120 milyar dolar uluslararası yardıma ihtiyaçları olacak. Bu tespit Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Baş Ekonomisti Eric Bergloff ile Dünya Bankası Ortadoğu ve Kuzey Afrika Baş Ekonomisti Şanta Devarajan'ın ortak raporunda yer alıyor. Rapora göre, Tunus'tan Mısır'a, devrimlerin ardından kurulan yeni hükümetlerin, sadece devlet kurumlarını ve altyapıyı yeniden inşa etmek için 3 yılda 120 milyar dolarlık bir bütçeye ihtiyacı var.
 
ÜRETİM BIÇAK GİBİ KESİLDİ
 
Bergloff ve Devarajan'ın çalışmasında, 'Tunus'ta kutuplaşmalar ve siyasi suikastlar, Mısır'da darbe ve kaos, Yemen'de terörist saldırılar, Libya'da anayasal boşluk ve mezhep çatışması ve Suriye'de iç savaş, yatırım, turizm, ihracat ve pek tabii kişi başına düşen geliri bıçak gibi kesti' deniliyor. İki ekonomistin altını çizdiği bir başka nokta da, 'Arap Baharı'nın estiği ülkeler, ekonomik şoklara karşı direnç göstermekten yoksun. Uzmanlar, Mısır, Libya, Suriye, Ürdün ve Lübnan'da toplamda gerçekleşen üretim hacminin 2014'ün sonları itibariyle son 4 yılda 2.9 trilyon dolardan 2 trilyon dolara düşmüş olacağı tahminini yapıyor. IMF, Ortadoğu'nun büyüme tahminlerini bu yıl için 3.1'den 2.1 seviyesine çekmişti.
 
2011'de Tunus'ta Zeynelabidin bin Ali, Mısır'da Hüsnü Mübarek ve Libya'da Muammer Kaddafi iktidarları devrilmiş, 3 Temmuz 2013 tarihinde de yine Mısır'da ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, askeri darbe ile görevden alınmıştı. Şu ana kadar 100 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Suriye'deki savaş ise üçüncü yılında devam ediyor.