BAE'nin  Korkuları Netanyahu'nun Abu Dabi Ziyaretinin  Ertelenmesine Yol Açtı

BAE'nin Korkuları Netanyahu'nun Abu Dabi Ziyaretinin Ertelenmesine Yol Açtı

Axios web sitesi BAE korkuları Netanyahu'nun Abu Dabi ziyaretinin ertelenmesine neden oldu..

Amerikan Axios internet sitesinde , bilgili üç İsrailli yetkilinin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Ocak ayı başlarında yapılması planlanan Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretinin ertelenmesinin "BAE'nin İran ile bölgesel gerilimlere yol açacağından korkması" nedeniyle olduğunu söylediği aktarıldı

Konuyla ilgili birinci elden bilgi sahibi olan üç kaynak, iki yılı aşkın bir süre önce diplomatik ilişkiler kuran iki ülke arasında İran'a yönelik genel duruş açısından bir farklılığa dikkat çekti.

Tekrarlanan erteleme

Netanyahu'nun aynı zamanda başbakan olduğu 2021'in sonlarında sözde kutlamak için Körfez ülkesine seyahat etmesi planlandığından, Netanyahu'nun Emirliklere resmi bir gezisinin beşinci kez iptal edilmesi veya ertelenmesi dikkat çekicidir

Trump, Netanyahu ve BAE ve Bahreyn dışişleri bakanları ile 2020'de normalleşme anlaşmasının imzalanması sırasında Beyaz Saray'da/Reuters Trump, Netanyahu ve BAE ve Bahreyn dışişleri bakanları ile 2020'de normalleşme anlaşmasının imzalanması sırasında Beyaz Saray'da/Reuters

Netanyahu geçen yıl yeniden göreve geldiğinde ilk yurt dışı seyahatinin Ocak ayının ikinci haftasında Birleşik Arap Emirlikleri'ne olacağını söyledi.

Ancak 3 Ocak'ta, aşırı sağcı bakan Itamar Ben Gvir'in Tapınak Dağı'nı ziyaretinden birkaç saat sonra, Netanyahu'nun ofisi ziyaretin ertelendiğini duyurdu. Netanyahu'nun yardımcıları o sırada gecikmenin lojistik meselelerle ilgili olduğunu ve gerginliklerle ve özellikle Arap ülkelerinden Ben Gvir'in ziyaretine yönelik artan kınamalarla bağlantılı olmadığını söylediler.

İran konusunda anlaşmazlık

Ancak bu ifadeler, kaynakların Axios'a ifşa ettikleriyle kısmen çelişiyor.Gezinin planlanmasında doğrudan yer alan üç İsrailli kaynağa göre, gecikmenin nedeni iddia ettikleri gibi lojistik değildi ve buna neden olan olaylar hakkında özgürce konuşmak için isminin açıklanmamasını talep ettiler.

Üç İsrailli, BAE'lilerin ziyaretin İbrahim Anlaşmalarını ve ikili ilişkileri kutlamaya odaklanmasını istediğini söyledi, ancak yetkililer Axios'a Netanyahu'nun ziyareti İran'a bir sinyal göndermek için kullanmak istediğini söyledi.

İsrail ve İran / Arap Postası arasındaki çatışma İsrail ve İran / Arap Postası arasındaki çatışma

İsrailli yetkililere göre BAE'liler, Netanyahu'nun kendi topraklarındayken İran aleyhinde açıklamalarda bulunacağından endişe duymuş ve BAE'li yetkililer ziyaretin İran'la gerilimi artırmasını istemediklerini ve bu nedenle ziyareti ertelemişlerdir.

Aynı zamanda, Axios'a göre İsrail Başbakanlık ofisi yorum yapmaktan kaçındı ve iki Emirlik yetkilisi de gezinin ertelenmesi hakkında yorum yapmayı reddetti, ancak Netanyahu'nun ziyaretini reddetmediklerini söyledi.