BAE  Amerika'ya Rest Çekti

BAE Amerika'ya Rest Çekti

BAE'nin F-35 Müşterek Taarruz Uçağı alımını durdurma kararı, Washington'un müttefiklerinin ABD askeri gücüne olan bağımlılıklarını en aza indirmeye çalıştıklarının bir başka göstergesi.

Birleşik Arap Emirlikleri, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı alımını askıya alarak, Washington müttefiklerinin çok kutuplu bir dünyada aşırı gerilmesi nedeniyle zaten ince bir ip üzerinde asılı olan ABD askeri gücüne olan bağımlılıklarını azaltma girişimlerinin işaretlerini ortaya koydu.

Bu haftanın başlarında BAE , insansız hava araçları ve gelişmiş mühimmatın yanı sıra elli F-35 jeti satın almak için 23 milyar dolarlık bir anlaşma üzerindeki görüşmeleri askıya aldı . Karar, iddia edilen Çin casusluğuna karşı koruma sağlamak için tasarlanan ağır ABD kısıtlamaları nedeniyle geldi.

Cuma günü, bir ABD yönetim yetkilisi gazetecilere verdiği demeçte, iki tarafın hala Trump'ın başkanlığı sırasında BAE tarafından yapılan bazı talepler de dahil olmak üzere sözleşmeyle ilgili endişeleri üzerinde çalıştığını söyledi.

Birleşik Krallık'ın eski Suriye Büyükelçisi Peter Ford , Washington'un uçakların "İsrail"e zarar verme olasılığını ortadan kaldırmak gibi kibirli talepleri nedeniyle BAE'nin sözleşmeden çekilmek için geçerli nedenleri olduğunu düşünüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı