Avrupa Ülkeleri  Ve ABD Yemen'e Asker Çıkartmaya Başladı !

Avrupa Ülkeleri Ve ABD Yemen'e Asker Çıkartmaya Başladı !

Washington, Yemen'deki Ateşkesi Suistimal Ediyor Petrol olan Yerlere Asker Gönderiyor

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Birdenbire ABD, İngiltere ve Fransa, Batılı ülkelerin Yemen'deki rollerini gizlemek için uyguladıkları gizli operasyonlardan vazgeçilmiş görünüyor artık işgalci ülkeler Yemen'in doğu bölgelerinde varlıklarını açıkça ilan etmeye başladılar.

ABD Başkanı Joe Biden, 12 Haziran'da Kongre'ye ABD birliklerini Yemen'de konuşlandırma niyetini bildirdikten sonra, Yemen'in doğusundaki Mahra, Hadramawt ve Shabwa valilikleri ABD, İngiliz ve Fransız kuvvetlerinin işgaline uğaradı .

Bu hamleler, El-Mahra Valiliği'ndeki halk direnişinin lideri Şeyh Ali Salem El-Hurayzi'nin evinin ilk kez Amerikalı ve İngiliz subayların huzurunda basılmasıyla başlatıldı.

Bu konudaki son gelişmeler Çarşamba günü, eski Yemen Dışişleri Bakanı Ebu Bekir el-Kirbi'nin bir tweet'inde "Bir Fransız ordusunun Yemen sıvı gazını ihraç etmek için belirlenen Balhaf limanına ulaştığını" açıklamasıyla başladı.

Fransız kuvvetlerinin Balhaf'a gelişi, Yemen olaylarının sahnelerinde tehlikeli bir emsal teşkil ediyor gibi görünüyor, çünkü Fransa, Balhaf tesisini sıvılaştırılmış gaz ihraç etmek için BAE işgalinin elinde askeri bir kışlaya dönüştürmeye karşı hiçbir zaman herhangi bir tutum göstermedi.

Ancak Paris, Fransız hükümetinin önceki pozisyonlarıyla tutarsız görünen bir şekilde hareket edip güçlerini Balhaf'a göndermeye karar vermeden önce, Abu Dabi tarafından yasadışı amaçlarla Fransız yatırımlarının sömürülmesine göz yumdu.

ABD geçen Pazartesi günü, ABD birliklerinin Hadramout'ta bir askeri üs kurmayı planladığı yer hakkında daha fazla araştırma yapmak üzere askeri uzmanlardan oluşan bir ekip gönderdi.

Gözlemciler, Batılı ülkelerin Yemen'in gaz ve petrol zenginliğini, Suudi Arabistan tarafından kontrol edilmesine karşı çıkıyor yorumunu yaptı

Ayrıca ateşkesin sadece koalisyon tarafından daha fazla zaman kazanmak için kullanılan bir taktik olduğu gerçeğinin de Amerikan, İngiliz ve Fransız güçlerinin Yemen'in doğusundaki ani ve yoğun hareketleri göz önüne alındığında doğru olabileceği görülüyor.

Siyasi analistler, Batılı ülkelerin Ukrayna'daki savaşın arka planında verdikleri ekonomik zararı Yemen'deki zenginlik bölgelerini işgal ederek düzeltmeye çalıştıklarına inanıyor.

Gözlemciler, Birleşik Devletler ve İngiltere'nin Yemen'deki durumu, Yemenlilerin gazabına neden olan başarısız bir Suudi ve BAE koalisyonunu zorlayarak, doğrudan güçlerinin varlığına hazırlamak için çalıştıklarını doğruladılar.

Geçen yılın Mart ayında ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, "yabancı güçlerin Yemen'den çekileceğini" söylerken, açıklamasına "bazı önemli bölgeler hariç" de ekleyerek, açıkça nniyetini belli etmişti

Washington'un Yemen'deki savaşa öncülük ettiği biliniyor ve gözünün Kızıldeniz, Bab el-Mendeb ve Arap Denizi'ndeki seyir rotalarını kontrol etmeye yöneldiği biliniyor. ABD ve Batı, Yemen'deki askeri varlığını empoze etmeye çalışıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı