Ateşkes Sözde Kaldı

Ateşkes Sözde Kaldı

Suriye'de ateşkesin başladığı resmi olarak ilan edildi ancak henüz çatışma bölgelerinde fiili bir ateşkesin başladığı söylenemiyor. İşte ateşkesin ardından Suriye'de durum:

Suriye'de neredeyse 5 yıldır süren çatışmaların ardından ilk kez küresel güçlerin üzerinde anlaşabildiği ateşkes anlaşması kağıt üzerinde 27 Şubat'tan itibaren yürürlüğe girdi. Neredeyse bütün tarafların kırılganlığı noktasında hemfikir olduğu ateşkesin başlamasının ardından Suriye'nin farklı noktalarından çatışma haberleri de gelmeye başladı.

ABD - Rusya ortak planı olarak yürürlüğe giren ateşkes öncesi hangi grupların ateşkesi kabul ettiği ve yine hangi bölgelerde ateşkesin yürürlükte olacağıyla ilgili geniş çaplı bir belirsizlik göze çarparken ateşkesin başlamasının ardından bu belirsizlik daha da arttı. Nitekim ateşkesin başlamasını takip eden dakikalarda Halep semalarında sesleri duyulan Rus savaş uçakları Kefer Hamra, Anedan, Haritan ve Handerat bölgesine saldırdılar.

Çeçenistan'ın Rusya tarafından işgal edilmesini takip eden dönemde sıklıkla Rusya ile masaya oturan Çeçen siyasetçilerin sıklıkla dillendirdiği "Ruslarla yapılan bir anlaşmanın değeri ancak anlaşmanın yazılı olduğu kağıdın değeri kadardır" cümlesi bir anlamda Suriye semalarında tekrar onaylanırken Lazkiye, Hama, Şam, Dera ve Halep'te de ateşkes anlaşmasının kimse açısından herhangi bir bağlayıcı yönünün bulunmadığı sıklıkla ifade ediliyor.

Nitekim Rusya tarafından onaylanan plana sadık kalacağını deklare eden Baas rejimi de gece saatlerinden itibaren kara hatlarında üstün durumda bulunduğu neredeyse bütün noktalarda muhalif hatlara dönük silahlı saldırılarını sürdürüyor. Ateşkesin yürürlüğe girdiğinin duyurulmasının ardından Dera çevresinde bulunan muhalif hatlara ağır toplarla saldıran Suriye rejimi ayrıca Şam kırsalında bulunan muhalif mevzileri de ağır silahlarla vurmayı sürdürdü.

Timetürk'ün yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre Humus'un Telbise ilçesinde de Rus uçaklarıyla eş zamanlı saldırıya başlayan rejim topçusu şu saate kadar hala saldırılarını durdurmuş değil. Daha önce defalarca klorin gazı ile vurulan Hama'nın Kefer Zita köyü de hem piyade hem de topçu saldırısı altında. 

Baas rejimi Rus uçaklarını takiben Nubbul ve Zehra bölgesinden muhaliflerin Batı Halep üzerinden Türkiye sınırına açılan son kapısı Anedan'a yönelik saldırısına hız verirken Şeyh Akil bölgesi de gecenin ilk saatlerinden bu yana 8 kez vuruldu.

Suriye'de bulunan saha kaynaklarından gelen saldırı haberleri gecenin ilk saatlerinden bu yana yoğunlaşırken ateşkesin başladığını rapor eden rejim yanlısı kaynaklar Lazkiye Basil Esed ve Hama Humeymim Havaalanları'nda herhangi bir hareketlilik olmadığını öne sürdüler. Öte yandan ÖSO'ya yakın kaynaklar ise beş yıldır ilk kez Suriye'de 'nispeten' sessiz bir gecenin yaşandığını dile getiriyorlar.

Ancak Suriye'nin dört bir yanından gelen saldırı haberlerine karşın ateşkesin taraflarının ihlallerle ilgili herhangi bir açıklaması olmadı. Ateşkes anlaşmasında anlaşmanın uygulanmasıyla ilgili herhangi bir açık bağlayıcı madde de bulunmuyor.