Asya ülkeleri İran zengini olacak

Asya ülkeleri İran zengini olacak

İran, Asya ülkeleriyle ilişkilerini yaptırımlara rağmen sürdürdü ve parasının büyük bölümünü bu bölgede tuttu.

Asya ülkeleri ile sıcak ilişkilerini ABD yaptırımlarına rağmen devam ettiren İran, parasını Asya'da zulaladı. Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore'deki bankalarda İran'ın hatırı sayılır bir varlığı bulunduğu ortaya çıktı. Sabah'ın haberine göre, bankacılık işlemlerine uzun süre izin verilmeyen İran'ın Asya'daki petrol gelirlerinin toplamı 37.6 milyar doları buluyor. Bu tutar ağırlıklı olarak petrol gelirlerinde bloke edilmiş durumda.
37 MİLYARLIK ZULA

37 milyar doların 22 milyar doları Çin petrol şirketi China National Petroleum Corp'un bankası Kunlun'da. Varılan anlaşma sonrası Çin şimdiden parayı serbest bırakmaya başladı. İkinci büyük zula ise 5.56 milyar dolarla Güney Kore'deki Woori ve Industrial Bank of Korea'da tutuluyor. 2013'ün ilk dokuz ayında İran günlük ortalama 1.1 milyon varil petrol ihraç etti. İran enerji şirketi ihracatta zorlandığı için halihazırda 37 milyonluk petrolü stoklamış durumda. Ülke 2012'de Japonya'ya günlük 350 bin, Çin ve Hindistan'a 750 bin olmak üzere toplamda 1.5 milyon varillik ihracat yaptı.
'Bir yıl içinde biter'

İran'ın en etkin siyasi liderlerinden biri olan Ali Ekber Haşimi Rafsancani ise Financial Times gazetesine verdiği demeçte nükleer anlaşma konusunda umutlu olduğunu belirtti ve 1 yıl içinde nihai anlaşmanın sağlanacağını iddia etti. En zor adımın hafta sonunda yapılan ön anlaşma olduğunu belirten Rafsancani, bundan sonra gelecek ikinci adımın ise rutin işlemlerden oluştuğunun altını çizdi.
Fransa ambargoyu aralıkta gevşetiyor

Fran sa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İran'la nükleer müzakerelerde Cenevre'de varılan anlaşmanın ardından, ülkesinin İran'a yönelik ekonomik ambargoyu aralık ayında gevşetebileceğini söyledi. Fabius, "Bazı yaptırımların kaldırılması konusunda anlaşmaya vardık. Yaptırımların gevşemesi birkaç hafta içinde gerçekleşebilir" ifadesini kullandı. Fabius, bunun için tarafların söz konusu anlaşmaya saygı göstermesinin de şart olduğunu söyledi. AB dışişleri bakanlarının en kısa zamanda ambargonun gevşetilmesini görüşeceklerini kaydeden Fabius, ambargonun kalkmasının ardından, Fransız otomobil üreticilerinin tekrar İran pazarına girebileceklerini hatırlattı.
Hindistan ödemeleri Türkiye'den yapacak

Hindistan 'ın İran'dan ham petrol alımını gelecek aydan başlayarak artırabileceği ve bekleyen ödemelerini Halkbank aracılığıyla yapmasının mümkün olabileceği bildiriliyor. İran ile altı büyük devletin hafta sonunda Tahran'ın nükleer programıyla ilgili olarak vardıkları anlaşma uyarınca, İran'ın maruz kaldığı yaptırımların bazıları yumuşatılacak. Üst düzeyli bir ABD Hazine yetkilisi transferlerin muhtemelen İran'ın hesabının bulunduğu bankalar tarafından yapılacağını belirtti.
Çin: Kunlun Bankası
Tahmini rakam: 22 milyar dolar

Çin petrol şirketi China National Petroleum'un bankası Kunlun'da İran'ın 22 milyar doları bloke halde bekliyor. Çin ile varılan anlaşma sonucu bu aydan itibaren banka hesabındaki para transfer edilmeye başlanacak. İran Merkez Bankası ve İran Ulusal Petrol Şirketi'nin bu bankada yuan ve euro hesabı bulunuyor.
Hindistan: UCO Bank

Tahmini rakam: 5.3 milyar dolar
Ambargo ile birlikte Hindistan'da 5.3 milyar dolarlık hesap bloke edildi. Kamu tarafından idare edilen UCO Bank'taki 1.8 milyar dolar tutar ise petrol alımını içeriyor.
Güney Kore: Woori Bank ve Industrial Bank of Korea
Tahmini rakam: 5.56 milyar dolar
İran'dan en büyük petrol alımı yapan ülkelerden biri olan Güney Kore'deki iki bankada toplam 5.56 milyar dolarlık bloke hesap bulunuyor.
Japonya: Bank of Tokyo- Mitsubishi UFJ
Tahmini rakam: 4.7 milyar dolar
Japonya Bank Of Tokyo Mitsubishi bankasında tutulan toplam miktar kesin olarak bilinmiyor. Ancak Japonya'nın İran'dan ithalatı olan 4.7 milyar dolarlık petrolün karşılığının bu hesapta tutulduğu düşünülüyor.