Araştırma : Yemenlilerin  Öldürülmesinde En Çok  ABD  Ve İngiltere'nin Payı Var

Araştırma : Yemenlilerin Öldürülmesinde En Çok ABD Ve İngiltere'nin Payı Var

"Oxfam" tarafından hazırlanan bir rapor, Suudi koalisyonunun İngiltere ve Amerika'dan gelen silahlar kullanılarak Yemen'deki sivillere yönelik yüzlerce saldırı düzenlediğini doğruluyor.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Oxfam tarafından bugün Çarşamba günü yayınlanan yeni bir raporda, Suudi koalisyonunun Ocak 2021 ile Şubat 2022 arasında Yemen'de sivillere yönelik yüzlerce saldırıda İngiltere ve ABD tarafından sağlanan silahları kullandığı belirtildi

"Associated Press" tarafından yayınlanan raporuna göre , "İngiltere, Suudi Arabistan'a ABD'den sonra en büyük silah tedarikçisi olarak ikinci sırada yer aldı."

Oxfam'ın silahlar ve çatışma konusundaki politika danışmanı ve raporun yazarı Martin Butcher, Suudi liderliğindeki koalisyon tarafından 14 aylık bir süre içinde Yemen'deki savaşta sivillere yönelik 1.727 saldırıyı analiz ettiklerini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri bu saldırıların %25'inden sorumluydu.

Raporda, "Suudi liderliğindeki koalisyon tarafından 14 aylık bir süre içinde başlatılan saldırıların en az 839 sivili öldürdüğü ve 1.775 kişiyi yaraladığı" belirtildi.

Örgüt, koalisyon tarafından sağlık tesislerine ve ambulanslara yönelik en az 19 saldırı düzenlendiğini doğruladı ve "293 hava saldırısının sakinleri evlerini terk etmeye zorladığını" söyledi.

Boucher, İngiltere hükümetine "Suudi Arabistan'a Yemen'de kullanılmak üzere silah satışını derhal durdurması, kalıcı bir ateşkesi teşvik etmesi ve BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak konumu aracılığıyla uzun vadeli bir çözüm müzakere etmesi" çağrısında bulundu.

Silahlı Çatışma Konumu ve Olay Verileri Projesi'ne göre savaş, 14.500'den fazlası sivil olmak üzere 150.000'den fazla insanı öldürdü ve dünyanın en kötü insani krizlerinden birini yarattı.