Arap toplumlarının IŞİD'e bakışı olumsuz | GRAFİK

Arap toplumlarının IŞİD'e bakışı olumsuz | GRAFİK

Medyadaki hakim söylemin aksine, IŞİD'in Ortadoğu Arap halkları arasında ciddi bir olumsuz imajının olduğu ortaya çıktı

Ortadoğu'daki Arap ülkeleri arasında IŞİD'in çizdiği imajla ilgili yapılan bir araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Dünya medyasının iddia ettiği gibi IŞİD'in Ortadoğu halkları arasında pozitif bir imajı bulunmuyor. 

Doha merkezli Arap Merkezi Siyaset ve Araştırma çalışmaları isimli kuruluş tarafından yapılan bir araştırmada, sekiz ortadoğu ülkesinde insanlara IŞİD hakkında ne düşündükleri soruldu. Çıkan sonuçlara göre, bu sekiz ülkeden yedisinde halk büyük çoğunlukla IŞİD karşıtı olduklarını söylüyor. 

Bu ülkelerde IŞİD'e verilen destek yüzde 15'i geçmiyor. Genele bakıldığında ise, araştırma dahiline sokulan Arap ülkelerinde IŞİD'e destek verenlerin toplam nüfusun yüzde 11'ine tekabül ettiği görülüyor. 

Araştırmaya katılan kişilerin büyük kısmının IŞİD'e yönelik düzenlenen hava saldırılarına da olumlu baktıkları belirtiliyor. Hava saldırılarına desteğin yüzde 59 civarında olduğu belirtiliyor. Hava saldırılarına en büyük desteği veren ülkelerin Irak ve Lübnan oldukları, en az desteği veren ülkeninse Suudi Arabistan olduğu kaydediliyor.