Arakan'da Zulüm Sürüyor

Arakan'da Zulüm Sürüyor

İnsan Hakları İzleme örgütü, eski adı Burma olan Myanmar'da Arakan Müslümanlarının yaşadığı Rakhine eyaletindeki şiddet olaylarıyla...

İnsan Hakları İzleme örgütü, eski adı Burma olan Myanmar'da Arakan Müslümanlarının yaşadığı Rakhine eyaletindeki şiddet olaylarıyla ilgili acil çağrıda bulundu.

Myanmar'da Arakan Müslümanlarının yaşadığı Rakhine eyaletinde çıkan yeni şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 70'e yaklaştı. Hükümet yetkilileri, olayların kontrol altına alındığını savunurken, insan hakları örgütleri Arakan Müslümanlarının güvenliğinden derin kaygı duyduklarını bildirdi. Müslümanların yaşadığı bölgede ateşe verilen bölgelerin uydu fotoğrafları da yayımladı.

3 Bin Ev Yakıldı

4 kasabada başlayan ve hızla yayılan şiddet olaylarında, 3 bine yakın ev ateşe verildi.

Ölü Sayısıyla İlgili Çelişkili Bilgiler

Rakhine eyaleti yetkilileri çatışmalarda ölenlerin sayısının 120'ye yaklaştığını açıkladı, daha sonra ise Myanmar hükümeti bu sayıyı 67 olarak duyurdu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre ise, gerçek rakamlar açıklananların çok çok üzerinde...

Dehşetin Uydu Görüntüleri Yayınlandı

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü, Myanmar hükümetini sivillerin yaşamını korumak için acil tedbir almaya çağırdı. Örgüt, ateşe verilen bölgelerin uydu fotoğraflarını yayınladı. Fotoğraflarda, Müslümanların yaşadığı mahallelerin tamamen yandığı gözleniyor.

Yeni Göç Dalgası

Çatışma bölgelerinden yeni bir göç dalgası başladı.

Saldırılardan kurtulmaya çalışan Arakan Müslümanlarının, teknelerle denize açılarak, eyalet başkenti Sittwe'ye ulaşmaya çalıştığı, ancak güvenlik kuvvetlerinin teknelerin girişine izin vermediği, çok azının kıyıya çıkabildiği haber veriliyor.

Teknelere Ateş Açılıyor

Askerlerin teknedekilere kim olduğuna bakmazsızın ateş açtığı da gelen haberler arasında"

"Denizde Cesetler Yüzüyor"

Görgü tanıkları, denizde cesetlerin yüzdüğünü belirtiyor. Bir sivil toplum kuruluşu, içinde 120 Müslümanın bulunduğu bir teknenin Budistler tarafından durdurulduğunu, erkeklerin tamamının öldürüldüğünü, kadınlara da tecavüz edildiğini ileri sürdü.

Arakan Müslümanlarının bir kısmının da komşu ülke Bangladeş'e gitmeye çalıştıkları, teknelere giriş izni verilmediği, teknedekilerin aç ve susuz Bangladeşli yetkililerden izin bekledikleri bildiriliyor.

Türkiye'nin Myanmar Büyükelçisi Bölgeye Gidiyor

Türkiye'nin Myanmar Büyükelçisi Murat Yavuz Ateş de, Rakhine eyaletine gideceğini açıkladı. Ateş, bölgede hem Arakan Müslümanlarının, hem de Budistlerin yaşadığı kampları ziyaret edeceğini, ayrıca yardım konusunda Myanmarlı bakan ile bir araya geleceğini belirtti.

Rakhine eyaletinde geçen Haziran ayında çıkan çatışmalarda da resmi rakamlara göre 90 kişi ölmüş, 75 bin kişi evlerinden kaçmak zorunda kalmıştı.
İşte Katliamın Uydu Görüntüleri
trt