Amerika'dan Yemen Adımı

Amerika'dan Yemen Adımı

Sullivan ve İbn Salman, Yemen'deki savaşı sona erdirme konusundaki gelişmeleri tartışıyor

Beyaz Saray bugün Çarşamba günü Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın küresel ve bölgesel durumları ve Yemen'deki savaşı sona erdirmek için devam eden diplomatik çabaları görüştüklerini duyurdu.

Beyaz Saray'a göre Sullivan, BM'nin aracılık ettiği bir ateşkes kapsamında savaşın neredeyse tamamen durduğundan, Yemen'de geçen yıl içinde "dikkate değer ilerleme" olduğunu vurguladı.

Sullivan, "Suudi Arabistan'ın savaşı sona erdirmek için daha kapsamlı bir yol haritası izleme konusundaki olağanüstü çabalarını" memnuniyetle karşıladı ve "bu çabalar için ABD'nin tam desteğini sundu."

İki taraf, "İran'dan ve başka yerlerden gelen tehditlere karşı caydırıcılığı sürdürme gereğini" vurgularken, ABD Başkanı Joe Biden'ın "İran'ın asla nükleer bir güç elde edememesini sağlama" konusundaki kesin taahhüdünü yeniden teyit ederken, bölgedeki gerilimi azaltma yönündeki genel eğilimleri tartıştı. silah."

ABD'nin Yemen Özel Temsilcisi Körfez'e gidiyor

Aynı bağlamda ABD Dışişleri Bakanlığı, "ABD'nin Yemen özel temsilcisi Tim Lenderking'in, Yemen ile Suudi koalisyonu arasında yeni bir kapsamlı barış anlaşması sağlama çabalarını desteklemek üzere Körfez'e gideceğini" duyurdu.

Bakanlığın açıklamasına göre Lenderking, Yemenli, Suudi Arabistanlı ve uluslararası ortaklarla ziyareti sırasında bir araya gelerek kalıcı bir ateşkes ve Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğunda kapsamlı bir siyasi süreci güvence altına almak için gerekli adımları tartışırken, aynı zamanda ekonomik krizin hafifletilmesi için çabaların devam etmesini sağlayacak.

Açıklamada, "Bir yıldan fazla süren yoğun diplomatik çabaların ardından Yemen, eşi görülmemiş bir barış fırsatına tanık oluyor" dedi.

Öte yandan Savunma ve Güvenlik İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Sanaa heyetinin başkan yardımcısı müzakereci Celal Al-Ruwaishan Salı günü yaptığı açıklamada, Umman arabuluculuğunun barış yolunda net olduğunu belirterek, Sultanlığa teşekkür etti.

Kaynak: TEVHİDHABER