Amerika'da Nusra iŞİD  Tartışması

Amerika'da Nusra iŞİD Tartışması

Amerikalı düşünce kuruluşları yaptıkları bir araştırmada Nusra'nın IŞİD'den daha tehlikeli olduklarını ve Suriye'de IŞİD'in çok önde gözükmesinin Nusra'nın işine yaradığını savundu.

ABD merkezli iki düşünce kuruluşu Nusra'nın 'daha sessiz ve gizlice hareket ettiği' için IŞİD'den daha tehlikeli olduğunu savundu.
 Savaş Araştırmaları Enstitüsü ve Amerikan Girişim Enstitüsü tarafından geçen hafta yayınlanan raporda, ABD Başkanı Barack Obama’nın terörle mücadelede yalnızca IŞİD’e odaklanması eleştirildi. Nusra'nın IŞİD'in ortadan kaldırılmasını dört gözle beklediği, böylece küresel cihat için kendisini harekete geçeceği öne sürüldü.
 Araştırma, Nusra Cephesi’ni tüm terör örgütleri içinde en büyük uzun vadeli tehdit oluşturan grup ilan etti. Rapora göre Kaide grubu, kendisine az çok bağımlı gelişen ya da tamamen biat etmiş olan yerel muhalif gruplarla artarak büyüyen bir ağ kurdu. Raporda, “Nusra Suriye’deki ılımlı muhalifleri güçsüzleştirdi ve diğer Sünni muhalefet gruplarının içine sızdı. Bu yüzden IŞİD’in yok edilmesinden ve hükümetinden düşmesinden faydalanmaya hazır bekliyor” denildi.
 NUSRA'NIN TAKTİĞİ DOSTÇA
 Nusra’nın insanları kendisine katılmaya zorlamak yerine onlara ‘dostça davrandığı’ belirtilen raporda, Nusra’yı IŞİD’den daha tehlikeli yapan bir diğer şeyin ise IŞİD’in varlığını açıkça ortaya koyması ama Nusra’nın gizli kapaklı hareket etmesi olduğunu savundu.
 Kaynak: Dünya Bülteni