Almanya'dan Türkiye'ye 'Güvenli Bölge' Rüşveti

Almanya'dan Türkiye'ye 'Güvenli Bölge' Rüşveti

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin (AB) "güvenli ülkeler" listesinde yer almasına "ilkesel olarak" karşı olmadığını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin (AB) "güvenli ülkeler" listesinde yer almasına "ilkesel olarak" karşı olmadığını söyledi.

18 Ekim pazar günü Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyareti öncesi "Frankfurter Allgemeine" gazetesine konuşan Merkel, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyesi ve AB adayı ülkelerin bulunduğu "güvenli ülkeler" listesine girmesiyle ve vizelerin kaldırılmasıyla alakalı soruları cevapladı.

Türkiye'ye güvenli ülke statüsü verilmesinden yana olduğunu belirten Merkel, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne aday bir ülke olduğunu hatırlatarak, aday bir ülke olarak güvenli ülke statüsüne sahip olmayan tek ülkenin Türkiye olduğuna vurgu yaptı.

Merkel, "Doğal olarak, insan hakları ve Kürtlerin durumuna ilişkin kaygılanıyor olmamız, bizi dikkatli olmaya teşvik ediyor, buna rağmen ben Türkiye'nin bu statüyü almasına karşı durmayı ilkesel olarak yanlış buluyorum" dedi.

AB tarafından "güvenli ülke" olarak tanımlanan ülkelerden gelenlerin, AB ülkelerine iltica başvurularının kabulü "güvenli ülkeden" geldikleri için zorlaşıyor. Aynı zamanda, Ankara ile yapılacak mülteci geri gönderme anlaşmasınında yasal zeminini oluşturuyor. Böylece geri gönderikecek mültecileirn güvenli bölgede olması nedeniye eleştirden de kurtulmuş oalcak.

TÜRKİYE'YE VİZE KOLAYLIĞI VERİLMESİ

Başbakan Merkel, Türkiye'ye vize kolaylığı verilmesi konusunda da hazır olunduğu sinyalini vererek, şöyle konuştu:

"Biz vize şartı konusundaki müzakereleri daima geri kabul anlaşmalarıyla bağlantılandırıyoruz. Bu, bu arada yürürlüğe girecek. Vize sorunu konusunda hızlıca halledebileceğimiz birkaç adım kaldı. Diğer konularda daha fazla vakte ihtiyacımız var."

Merkel, Türkiye ziyareti çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile İstanbul'da bir araya gelecek.

Görüşmelerde teröre karşı yürütülen ortak mücadele, Suriye'deki durum, sığınmacı krizi ve Almanya-Türkiye ilişkileri ana gündem maddelerini oluşturuyor.

GÜVENLİ BÖLGE NE GETİRİYOR?

AB Komisyonu Türkiye'yi de güvenli ülke olarak ilan etmek suretiyle buradan Avrupa'ya giden mültecilerin hukuken hiçbir sorun teşkil etmeden geri gönderilmelerini sağlamak istiyor.

Güvenli ülkeler listesinde yeralan devletlerde insan haklarına riayet ediliyor, basın ve fikir özgürlüğü bulunuyor ve politik düşüncelerinden dolayı insanlar takibata alınmıyor. Bu nedenle Türkiyeden sıgınma başvurusndan ziyasde, Türkiye'ye iade edilecek, mülteciler açısından yasal sorun halledilmiş oluyor.

Brüksel'de bir AB sözcüsü, Ankara'daki bombalı saldırı nedeniyle Türkiye'nin bu bakımdan durumunda herhangi bir değişiklik olmadığını, güvenli ülkeler listesinde yeralması gerektiğini belirtti. Sözcü, Türkiye'nin AB üyesi adayı olduğu için zaten bu şartları yerine getirmek zorunda olduğunu bildirdi.