Almanya'da Pegidacılarla karşıtları arasında çatışma çıktı

Almanya'da Pegidacılarla karşıtları arasında çatışma çıktı

Almanya'nın Hannover şehrinde Pegida'nın kolu Hagida'ya karşı gösteri yapanlarla, Hagidacılar arasında çıkan olayda 29 kişi yaralandı.

lmanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti başkenti Hannover'de Salı günü, polis tarafından bildirildiğine göre, Pazartesi akşamı yapılan gösterilerde çıkan olaylarda 29 kişi yaralandı. Polisin verdiği bilgiye göre İslam düşmanı Pegida'ya karşı gösteri yapanlar polisle çatıştı. Karşılıklı olarak kullanılan biber gazı sonucu 24 polis ve 5 gösterici yaralandı. Çatışma sırasında şişe atıldığı ve hava fişek fırlatıldığı bildirildi.

Havai fişek attıklarından dolayı yarısı Pegidacılardan, diğer yarısı da Pegidaya karşı olanlardan olmak üzere 42 kişi, polis tarafından gözaltına alındı. Pazartesi günü akşamı Opera Meydanında, Hannover'deki adıyla Hagida gösterisi için yaklaşık 240 Pegidacı toplanmıştı. Bunlar arasından bazıları, maskeli olarak gösteri yapma yasağına uymadıkları için polis tarafından gözaltına alındı.

Hagida gösterisini protesto etmek için ise 700 sol görüşlü gösterici toplandı. Daha sonra bunlara 'Bunt statt Braun', yani 'Kahverengi yerine renkli' adı verilen birlik hareketinden bin kişi daha katıldı. Hagida karşıtlarının sayısı 'Dünya Sergisi Meydanı'na gelinceye kadar 2 bini buldu. Daha sonra her iki tarafın göstericileri tarafından atılan taşlar ve havai fişeklerle, polis ve göstericiler arasında çatışma başladı.

Polisin bildirdiğine göre 22 Hagida taraftarı ile 29 Hagida karşıtı hakkında havai fişek ateşledikleri gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

PEGİDA HAREKETİYLE GÖÇMENLERE SALDIRILAR İKİ KAT ARTTI

Alman birinci televizyon kanalı ARD'nin 'Report Mainz' isimli programı tarafından yapılan bir araştırmada, ırkçı ve İslam düşmanı Pegida hareketinin ortaya çıkmasından bu yana Almanya'da mültecilere ve göçmenlere yapılan saldırıların iki misli arttığı tesbit edildi. Geçen yılın Kasım ve Aralık ayları ile bu yılın Ocak ayındaki saldırı sayısıyla, geçen yıl Ağustos'tan Ekim ayına kadar belirlenen saldırı sayıları karşılaştırılarak bu sonuca varıldı.

Pegida hareketi başlamadan önceki yaz ve sonbahar aylarında 33 saldırı yapıldığı belirlenirken, kış aylarında bu miktarın 76'ya çıktığı belirlendi. Bu da Pegida hareketinin başlamasından bu yana yabancılara saldırıların yüzde 130 oranında arttığını gösteriyor. Yani bu geçen süre içinde adeta her gün bir ırkçı saldırı yapılmış.

ARD televizyon programında yapılan yorumda, yabancılara yönelik saldırıların artışında Pegida'nın önemli bir rol oynadığı, Pegida hareketinin şiddeti artıran bir ortam hazırlayarak özellikle Müslümanlara yönelik saldırıların artmasına neden olduğu kaydedildi.