Al Mayadeen   Web Sitesi : Suudi Arabistan Yemen'deki Savaşı Bitirmeye Karar Verdi

Al Mayadeen Web Sitesi : Suudi Arabistan Yemen'deki Savaşı Bitirmeye Karar Verdi

Web sitesi, bilgili kaynaklarından alıntı yaparak, Suudi hükümetinin Yemen'in başkanlık konseyi üyelerini aradığını ve onlara savaşı sona erdirmek için Sana'a ile yaptığı anlaşmanın ayrıntılarını açıkladığını bildirdi.

Al -Mayadeen internet sitesi bir haberde Suudi Arabistan'ın Yemen Başkanlık Konseyi'ne savaşı sona erdirme ve Yemen davasını kalıcı olarak kapatma kararını bildirdiğini duyurdu .

Al Mayadeen Web Sitesi : Suudi Arabistan Yemen'deki Savaşı Bitirmeye Karar Verdi , bilgili kaynaklarından alıntı yaparak şunları yazdı: Suudi Arabistan, bu konseyin açıklanmasının yıldönümünde Yemen Başkanlık Konseyi başkanını ve üyelerini Riyad'a çağırdı ve onlara ülkedeki krizle ilgili son kararlarını bildirdi.

Bu görüşmelerin kamuoyuna açıklanmadığının altını çizen bu haber sitesinde yer alan habere göre, Suudi Savunma Bakanı " Khalid bin Salman " dün Cumhurbaşkanı ve Başkanlık Konseyi üyeleriyle yaptığı görüşmede Riyad'ın krizi sona erdirme çözümünü açıkladı.

Suudi Arabistan'ın Yemen'deki büyükelçisinin Riyad-Sana müzakerelerinin detaylarını ve sonuçlarını bu konseye bildirdiği haberini açıklayan Al-Mayadin, Suudi Arabistan'ın çözüm vizyonunun Yemen'deki mevcut ateşkesi bir anlaşma ile bir yıl daha uzatmayı içerdiğini açıkladı.

Haberin devamında şunlar belirtiliyor: Suudi Arabistan'ın çözüm vizyonu, ülke çalışanlarının maaşlarının ödenmesi karşılığında Sana'a tarafından ateşkesin uzatılması, para biriminin birleştirilmesi ve tam Hodeidah limanının açılışı. Suudi Arabistan'ın savaşın sona erdiğini resmi olarak açıklaması ve bu ülkenin Yemen içişlerine müdahalesine son vermesi ile gelecekte yeni şartlarla ateşkesi uzatmak mümkün olacaktır. denildi

Bu anlaşmanın ardından ve Yemen'in siyasi geleceği hakkında Al-Mayadin şunları yazdı: Savaşın resmi olarak sona erdiğinin açıklanmasının ardından, Birleşmiş Milletler gözetiminde ve Suudi Arabistan'ın desteğiyle Yemen-Yemen istişareleri başlayacak. Yemen etrafındaki müzakerelerin amacı, iki yıllık bir iktidar geçiş dönemi konusunda anlaşmaya varmak olacak

Bu haberin sonunda bilgili Al-Mayadin kaynakları şunları kaydetti: Suudi Arabistan'ın Sana'a hükümeti ile vardığı anlayış doğrultusunda çözüm bulma perspektifi hâlâ tartışılıyor ve gözden geçiriliyor, ancak kararı neredeyse kesin.

Bu haber , Pekin'deki İran ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarının iki ülke büyükelçiliklerini kararlaştırılan zamanda yeniden açma konusunda anlaşmaya vardıkları ve işbirliğinin genişletilmesinin önündeki engelleri kaldırmaya hazır olduklarını vurguladıkları sırada yayınlandı. Yemen'deki krizin sona erdirilmesi de Tahran-Riyad mutabakatından sonra gözlemcilerin gerçekleşmesini umdukları en önemli bölgesel davalardan biri yorumu yapıldı

TERCÜME TEVHİDHABER