AGİT'ten ABD'ye Guantanamo Eleştirisi

AGİT'ten ABD'ye Guantanamo Eleştirisi

AGİT İnsan Hakları Komitesi Guantanamo'da incelemelerde bulundu. Komite'ye göre Guantanamo ABD'nin insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanındaki itibarını lekeleliyor. Heyette yer alan CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, Guantanamo izlenimlerini Al

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi (AGİT PA) Demokrasi İnsan Hakları ve İnsani Meseleler Komitesi 27 Ocak'ta Guantanamo'da incelemelerde bulundu. Komite Başkanı Portezli parlamenter İsabel Santos ile Komite Başkan Yardımcısı ve CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu AGİT PA adına yaptıkları incelemelerin ardından izlenimlerini rapor haline getirdi. Komiteye mahkûmlarla görüşme izni verilmedi.

AGİT Demokrasi ve İnsan Hakları Komitesi Başkan Yardımcısı ve CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, Komite Başkanı Santos ile  ortak değerlendirmelerini Al Jazeera ile paylaştı.

"ABD'nin itibarını lekeliyor"

Kulkuloğlu ve Portezli parlamenter İsabel Santos komite adına yaptıkları açıklamada, Guantanamo'nun kapatılması çağrısında bulundu:

"Guantanamo'da yüzün üstünde kişinin yıllardır süregelen tutukluluğu ABD'nin insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanındaki itibarını lekelemektedir. Guantanamo'daki tutukluların yeniden yerleştirilmesi hususunda yol alınmış olsa da bu konuda yapılması gereken çok şey vardır."

Santos ve Kulkuloğlu'nun yaptığı açıklamaya göre Guantanamo'da 122 tutuklu bulunuyor. AGİT heyeti bu tutukluların sadece bir bölümünün askeri komisyon tarafından suçlandığını ve mahkûmlar hakkında değişken bir yasal çerçevenin uygulandığını belirtti:

"Askeri komisyon nezdinde hakkında suçlamalarda bulunulan kişiler değişken bir yasal çerçevede değerlendirilmekte ve bu kişiler, kendilerini ilgilendiren kimi belgeler gizli oldukları gerekçesiyle ciddi kısıtlamalara maruz kalmaktadır. Bu durum sürecin şeffaflığı ve tutukluların savunmalarını hazırlama imkânları hakkında endişeler oluşturmaktadır."

"Terörizmle mücadeleye uyumlu değil"

Santos ve Kulkuloğlu "Kişilerin geleneksel savaş kanunları uyarınca alıkonulması terörizme karşı yürütülen modern mücadele ile uyumlu değildir. ABD'nin bu yasal teoriyi uygunsuz şekilde yorumlaması tutukluların süresiz olarak alıkonulacağı anlamına gelmektedir" değerlendirmesini de yaptı.

Santos ve Kulkuloğlu Guantanamo ziyareti sonrasında ABD Helsinki Komisyonu ve AGİTPA ABD Delegasyonu üyesi Senatör Benjamin Cardin ile de görüşerek Guantanamo tesisinin kapatılması yönündeki çabaları desteklerini ifade etti.

Kaynak: Al Jazeera