Afganistan'dan Beklenmedik Petrol Kararı

Afganistan'dan Beklenmedik Petrol Kararı

Afganistan, Rusya'dan Bir Milyon Varil Petrol Almayı Planlıyor

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Afganistan bir milyon varil Rus petrolü satın almayı planlıyor. Ülkenin Sanayi ve Ticaret Bakanı Nuriddin Azizi bunu 15 Ağustos'ta açıkladı.

Azizi, RIA NEWS'in aktardığına göre, "Rusya'ya yaklaşık bir milyon varil teklif ettik, eğer daha fazlasını gönderebiliyorsa bu sorun değil" dedi.

“Bizim için en önemli şey petrol ve gaz projesi olacak. Rusya Federasyonu'nun bir çeşit Afgan ürününe ihtiyacı olması koşuluyla takas ticareti seçeneğini de değerlendirmek istiyoruz" dedi.

Bakan Taliban heyetinin Moskova ve Kazan'a gittiği söylendi. Rusya'nın Kabil Büyükelçisi Dmitry Zhirnov, Afgan grubunun ekonomistler ve finansörlerden oluştuğunu ve ziyaretçilerin petrol, diğer yakıtlar, buğday, ekmek ve ayçiçek yağı almayı planladıklarını belirtti.

27 Haziran'ın başlarında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tacik lideri Emmali Rahmon ile yaptığı görüşmede, Rusya'nın Afganistan'daki durumu normalleştirmek için mümkün olan her şeyi yaptığını belirtti. Moskova'nın konuyla ilgili siyasi güçlerle ilişki kurmaya çalıştığını ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Mart ayı sonunda yaptığı açıklamada, Rusya Federasyonu'nun Taliban liderliğindeki yönetimden ilk Afgan diplomatı tanıdığını açıkladı

Aynı zamanda FM, mevcut Afgan yönetiminin ABD ve ortaklarının müdahalesine rağmen ulusu barışçıl tutmayı başardığını belirtti.

Afganistan'daki durum, 2001'den beri orada bulunan ABD güçlerinin tahliyesinin başlamasıyla Mayıs 2021'de kötüleşti. 15 Ağustos'ta Taliban, ülkenin büyük şehirlerine karşı bir saldırı başlattı ve çatışmanın sona erdiğini duyurdu.

Yeni liderler, ülkeye ve dünyaya kapsayıcı bir hükümet kuracakları, teröristlerle savaşacakları ve kadın hakları da dahil olmak üzere insan haklarını koruyacaklarına dair güvence verdi.